Wedstrijdverslag 2015

Uitslag Vierde Editie deNieuweVispas snoek- en roofviswedstrijd !

De vierde editie van roofviswedstrijd “deNieuweVispas” was weer een daverend succes. Wederom moesten we de inschrijving voortijdig sluiten en waren we  eind december al vol. Na enkele afzeggingen door omstandigheden, konden er in januari mondjesmaat nog wat mensen van de reservelijst deelnemen aan de wedstrijd.

Het aantal teams dat zich aanmeldden was boven onze verwachting. Ruim 38 teams hadden zich ingeschreven dit zijn  5 meer dan verleden jaar. De teams kwamen dan ook uit het hele land. Groningen, Utrecht, Noord Holland, Gelderland, Zeeland, Brabant, Zuid Holland en zelfs een team uit Duitsland.  Drie teams zijn uiteindelijk niet aan de start komen opdagen, door materiaalpech en medische redenen.  In totaal streden er 35 teams ofwel 70 mannen om een vermelding in het klassement van NieuweVispas 2015 en natuurlijk de titel “Mannen van Eer”

Ook dit jaar is de non-profit wedstrijd met behulp van vrijwilligers en sponsoren georganiseerd. Het viswater betrof wederom de wateren op en rondom de Kagerplassen en het Braassemermeer. Het is een divers water rijk aan snoek, snoekbaars, baars en soms een dikke roofblei of meerval. Dat het dit jaar een taaie wedstrijd zou worden wisten we al. Er waren immers wisselende successen met voorvissen.

De Leidsche Hengelaarsbond Sportvisfederatie Mid-West Nederland en Hengelsport Vereniging de Leede, leverden dit jaar weer een mooie bijdrage met het verstrekken van de wedstrijdvergunningen. De Leidsche Hengelaarsbond willen we nogmaals bedanken voor hun extra bijdrage aan deNieuweVispas 2015. Een aantal van hun bestuursleden, waren deelnemer.

Vinnig wil onze sponsoren nogmaals bedanken voor hun donaties en inspanningen;

De start van deNieuweVispas

snoek roofvis

De eerste deelnemers komen aan

‘s Morgens 07.00 uur kwamen de eerste deelnemers in het schemerdonker aangevaren. De aangelegde boten werden door Rutger en René gecontroleerd op levend aas.  70 Roofvissers kregen een warm welkom met koffie en een gevulde koek. Wat een fantastisch gezicht, 35 boten langs de Zijldijk! De spelregels werden door Danny nog eens doorgenomen.  De wedstrijd ging om 08.00 uur van start.

snoek vinnig

Danny neemt nogmaals de regels door

 

Regels:

•    Iedere deelnemer moet in het bezit zijn van een geldige vispas
•    Het team met de meest opgetelde centimeters gevangen roofvis wint, de titel “Mannen van Eer
•    De toegestane visregels van Sportvisserij Nederland gelden; maximaal 2 hengels per persoon en natuurlijk geen levendaas
•    Elke gevangen roofvis moet duidelijk worden gefotografeerd met logo en meetlint/plank, kop links, buik onder en staart rechts
•    Elke vis wordt genoteerd op de vangstlijst
•    Het is een “catch and release” wedstrijd, dus elk gevangen vis moet levend worden teruggezet
•    De vangstlijst dient om 15:00 uur te worden ingeleverd aan de wedstrijdorganisatie

Fantastische weer snoek

Ook dit jaar werd de wedstrijdleiding onrustig door de koudeperiode voorafgaand aan de wedstrijd. Er waren in de week voor de wedstrijd nog temperaturen van -4 met ijsvorming. Diverse deelnemers wilden weten… gaat de wedstrijd nog wel door? Gelukkig deed de dooi voorafgaand aan de wedstrijd het ijs snel smelten.

Het was windstil met een paar nietszeggende regendruppels. Bij een temperatuur van 6 graden Celsius en een watertemperatuur van 5 graden Celsius leek het een mooie roofvisdag te worden. 35  Boten vertrokken alle richtingen uit, sommige trollend, andere gingen direct naar hun favoriete stekken en hotspots werden bestookt. Ook dit jaar hadden we teams die direct met doodaas van start gingen. Sommige snoekbaarsvissers gingen direct naar ‘t Joppe om de bekende taluds af te vissen.

Wij, Team Vinnig, bleven achter omdat één team niet op tijd kwam. We wilden iedereen voorzien van het wedstrijdmateriaal. Zoals vorig jaar werd ons late vertrek weer beloond. 50 Meter na het startpunt pakten we direct een snoek van 54 cm, terwijl 10 minuten ervoor er 100 stuks kunstaas over deze plek werden getrokken.  We stonden direct op scherp. Binnen 2 uur hadden we vier snoeken in de boot. Zijn we serieuze kanshebbers voor dé vermelding…?

Naarmate de ochtend vorderde kwamen de vangstmeldingen binnen.  De tweevoudig winnaar van 2012/2013, team Kaay en van Tongeren, gaf in de vroege morgen magere vangsten door. Het was op de gebruikelijke stekken hard werken voor vis. De meeste teams hadden het zwaar. De roofvis was nog niet los! In de loop van de middag werd dit door meerdere teams goed gemaakt.

Het meten en fotograferen ging alle deelnemers goed af

Het meten en fotograferen ging bijna alle deelnemers goed af

 

Ook dit jaar bleek het fotograferen van de vissen volgens de regels geen enkel probleem. Bijna alle foto’s voldeden aan de criteria. Om 15:00 uur arriveerden niet alle teams onder de Zijlbrug. De aankomende teams werden met  snaps, aangeboden door Wines en More, verwelkomd. Hieruit bleek dat er teams hadden geblankt. Een snelle blik op de vangslijsten gaf ons  de indruk dat het spannend zou worden. We hadden direct de metersnoeken in het vizier.Er was ook flink wat baars werd gevangen. Het zou een inspannende controle-ronde voor ons worden.

De eerste deelnemers traileren, op weg naar de prijsuitslag!

De eerste deelnemers op weg naar de prijsuitslag!

De prijsuitslag snoeken

Om c.a. 17:00 kwamen de vissers samen in “Petit Restaurant de Valk”. Wij waren direct druk bezig met het controleren van de vangstlijsten en de camera’s. De deelnemers hadden het onderling goed naar de zin. Onder het genot van een drankje kwamen de verhalen los. Dikke missers, lossers voor de boot. De sfeer zat er goed in. Desondanks dat er veel deelnemers van ver buiten de regio kwamen en nog een flink eind moesten rijden, waren er  28 teams aanwezig bij de prijsuitreiking. Zou team Marcel van Tongeren en Rob van de Kaay dit jaar voor de derde keer op rij de titel “Mannen van Eer” grijpen?

Klaas en Danny druk bezig met het jureren

Klaas en Danny druk bezig met het jureren

Dringen voor het Legendarische Captains Diner van Bas. Even een warme hap na een dag op het water

Dringen voor het Legendarische Captains Diner van Bas.

EERSTE PLAATS “DE MANNEN VAN EER”

De vermelding op de wisselbeker van de “Mannen van Eer” en de Musky Bulldawg rodd met het kunstaaspakket  
t.w.v. € 350,00 van PIKEXL, ging naar het duo Freek Cox en Jeroen van der Kroft van metersnoeken.nl De optelling van 10 snoeken leverde hen een totale lengte van 640cm en deze eerste prijs op.

Freek Cox en Jeroen van der Kroft met 640 cm de winnaars van deNieuweVispas 2015. Mannen van Eer!

Freek Cox en Jeroen van der Kroft met 640 cm de winnaars van deNieuweVispas 2015. Mannen van Eer!

Tweede plaats

De Penn hengel, Penn molen met hardcase en Spiderwire t.w.v.  € 242,00, aangeboden door Pure Fishing ging naar Hans Ruigrok en Mike Brandsma met een totale lengte van 517 cm. Zij hadden 10 vissen gevangen

Een dik verdiende 2e prijs met 517 cm. Mike Brama en Hans Ruigrok. Dit was de eerste van de vier prijzen die zij wisten te veroveren

Een dik verdiende 2e prijs met 517 cm. Mike Brama en Hans Ruigrok. Dit was de eerste van de vier prijzen die zij wisten te veroveren

Derde plaats

De derde plaats was voor Ferry en Roland van Pike XL. Zij hadden een totale lengte van 392,5 cm en de grootste snoek van 102,5cm. Omdat zij sponsor waren en niet meedingen naar de prijzen ging de derde prijs door naar de vierde plaats en kwam er ook een prijs voor de vijfde plaats vrij.

Vierde Plaats

Robert en Marco Smit kwamen door de geste van Pike XL met hun vierde plaats en een totale lengte van 313 cm in aanmerking voor de 3e prijs.  Zij wonnen 2 Fox Rage Tackle Bags t.w.v. € 160,00. In totaal vingen zij 10 vissen waarvan de grootste snoek 100 cm.

 

Net niet de grootste van 2015. Met 100cm wel een dik verdiende vierde plaats in de Hall of Fame van deNieuweVispas

Net niet de grootste van 2015. Robert Smit met 100 cm.  Wel de vierde plaats in de Hall of Fame van deNieuweVispas

Vijfde Plaats

De vierde prijs, waardebonnen van Sam Teunissen Hengelsport ter waarde van 100 euro gingen naar Bob Rijsbergen en Dennis Veug . Zij  eindigden op de vijfde plaats  met een totale lengte van 303 cm.

De grootste snoek

De grootste snoek werd gevangen door Ferry  Hoogakker van PIKE XL. Met een lengte van 102,5 cm. Het record van deNieuweVispas blijft op naam van Dennis van de Ing met 103 cm.
Omdat hij als sponsor niet naar de prijzen meedingt ging de prijs door naar de nummer 2 in het klassement grootste snoek van 2015, Marco Smit met een mooie 100 cm.

Ferry Hoogakker van Team PIKEXL met de vermelding grootste snoek 102,5 cm. Niet voor niets PIKEXL!!!

Ferry Hoogakker van Team PIKEXL met de vermelding grootste snoek 102,5 cm. Niet voor niets PIKEXL!!!

De grootste snoekbaars

Tacklebox van Next Level Fishing t.w.v. € 100,00 ging naar Mike Brandsma met een vis van 60 cm.

De grootste baars

Het spinnerpakket en Abu kleding accessoires aangeboden door Henk Teunissen Hengelsport ging naar Hans Ruigrok met een baars van 48 cm. Dit is tevens het nieuwe wedstrijdrecord voor deze categorie.

 

Hans Brama zet met 48 cm het nieuwe record voor baars.

Hans Ruigrok zet met 48 cm het nieuwe record voor baars.

De meeste vissen

Twee Abu Garcia molens geschonken door de Hotspot Fishing werd gedeeld door twee teams. Team Freek Cox en Jeroen van der Kroft en team Hans Ruigrok en Mike Brama.

P1020028

Een gedeelde prijs voor de meeste vissen. Twee teams hadden beiden 10 vissen

De mooiste foto

Een Savage Gear Hengel met Abu reel t.w.v. € 150,- geschonken door Zilt aan Zee werd gewonnen door Mike Brama. Dit was ook de grootste baars van de wedstrijd. Zie de foto hierboven.

 

TOP vijf “deNieuweVispas 2015″ snoek

1.    Freek Cox en Jeroen van der Kroft (640 cm)
2.    Hans Ruigrok en Mike Brama  (517 cm)
3.    Ferry Hoogakker en Roland Hulskamp(392,5 cm)
4.   Robert en Marco Smit (313 cm)
5.    Bob Rijsbergen en Dennis Veug (310 cm)

Team vinnig eindigde op de 9e plaats.

 

Spannende dag snoek

Samenvattend was de gehele wedstrijd een groot succes, aardig weer, en er zijn wel 96 vissen gevangen; 76 snoeken, 10 snoekbaarzen, 9 baarzen en 1 brasem. 8 vissen werden afgekeurd, niet de juiste soort of onder de maat. Vrijwel alles liep vloeiend en de sfeer was goed. Er zijn twee prachtige metersnoeken gevangen.  24 teams hebben vis gevangen. Niet alle teams hebben hun lijst ingeleverd, deze gegevens kunnen we daarom niet meenemen in de statistieken. Het doorschuiven van de derde prijs en de grootste snoek door PIKE XL maakte het voor de overige kandidaten extra spannend. Wij als organisatie kwamen met slechts 4 snoeken toch nog op een 9e plaats.

Ook dit jaar hebben teams aangegeven deze topwedstrijd volgend jaar niet te willen missen!!!

Het was weer een eervolle wedstrijd… Tot volgend jaar bij onze lustrumeditie.

Team deNieuweVispas

Klaas Hoogduin en Danny Sin
www.vinnig.nl