Uitslag Roofviswedstrijd deNieuweVispas 2016

Wedstrijdrecord snoek gevangen tijdens de Lustrum-editie van roofviswedstrijd “deNieuweVispas 2016” 

Het lustrum van roofviswedstrijd “deNieuweVispas” was zoals verwacht een daverend succes. Dit jaar waren er meer teams dan ooit, 44 teams hadden zich ingeschreven. De teams kwamen dan ook uit alle regionen. Friesland, Groningen, Utrecht, Noord Holland, Gelderland, Zeeland, Brabant en Zuid Holland en zelfs teams uit België en Duitsland stonden op de deelnemerslijst. Als organisatie hadden we dit enigszins wel verwacht. Na vier jaren bloed zweet en tranen, hebben we een mooi roofvis-evenement op de kaart weten te zetten. Vijf teams zijn uiteindelijk niet aan de start komen opdagen, door medische redenen, stormachtige weersvoorspellingen en teruggetrokken verlof. In totaal streden er 39 teams, ofwel 77 mannen en één vrouw om een vermelding in het klassement van NieuweVispas 2016 en natuurlijk het belangrijkste, de titel “Mannen van Eer”.

Ook dit jaar is de non-profit wedstrijd met behulp van vrijwilligers en sponsoren georganiseerd. Het viswater betrof wederom de wateren op en rondom de Kagerplassen en het Braassemermeer. Het is een divers water rijk aan snoek, snoekbaars, baars en soms een dikke roofblei of meerval. De vangsten waren enkele weken voor de wedstrijd bizar goed, dit waarschijnlijk als gevolg van de milde winter.

De Leidsche HengelaarsbondSportvisfederatie Mid-West Nederland en Hengelsport Vereniging de Leede, leverden dit jaar weer een mooie bijdrage met het verstrekken van de wedstrijdvergunningen. De Leidsche Hengelaarsbond willen we nogmaals bedanken voor hun extra bijdrage aan deNieuweVispas 2016.

Vinnig wil de sponsoren nogmaals bedanken voor hun donaties en inspanningen;

De start van deNieuweVispas

Storm, Slagregens en Windstoten, toch kwamen ze!!! ‘s Morgens 07.00 uur kwamen de eerste deelnemers in het schemerdonker aangevaren. De aangemeerde boten werden door Rutger en Ricardo gecontroleerd op levendaas.  78 Roofvissers kregen een warm welkom met hete koffie en speculaasbrokken van Bas. Wat een fantastisch gezicht, 39 boten langs de Zijldijk! Na het uitdelen van de envelopen met de wedstrijdmaterialen werd door Danny het welkomswoord gedaan en de wedstrijdregels doorgenomen. De wedstrijd ging precies om 08.00 uur van start.

vinnig roofvis snoek snoeken

Drukker dan ooit, 39 teams onder de Zijlbrug

De Wedstrijdregels

 •  Iedere deelnemer moet in het bezit zijn van een geldige vispas
 • Het team met de meest opgetelde centimeters gevangen roofvis wint, de titel “Mannen van Eer
 • De toegestane regels van Sportvisserij Nederland gelden; maximaal 2 hengels per persoon en natuurlijk geen levendaas
 • Elke gevangen roofvis moet duidelijk worden gefotografeerd met logo en meetlint/plank, kop links, buik onder en staart rechts
 • Elke vis wordt genoteerd op de vangstlijst
 • Het is een “catch and release” wedstrijd, dus elk gevangen vis moet levend worden teruggezet
 • De vangstlijst dient om 15:00 uur te worden ingeleverd aan de wedstrijdorganisatie
snoek snoeken roofvis vinnig

Rutger en Ricardo van Oudenhoven. Buncontrolleurs in de stromende regen

Ook dit jaar werd de wedstrijdleiding onrustig door de storm en slagregens voorafgaand aan de wedstrijd. Er waren locale voorspellingen die om het uur wisselden, van 7 bf naar 3 bf en weer terug. Gestoord werden we ervan!!!! Diverse deelnemers, die de landelijke weersvoorspellingen volgden, moesten weten… gaat de wedstrijd nog wel door, dit i.v.m. met lange reistijden. Vrijdag ochtend om 10.00 uur hebben we de knoop doorgehakt. HET GAAT DOOR!!!

Op social media gonsde het van de geruchten en aannames. Na onze post op Facebook, “Het wordt echt Snoekweer” regende en stormde het positieve “posts”. Iedereen had er zin in!

In de ochtend was het stormachtig met stortbuien en slagregen, leek het daadwerkelijk echt snoekweer te worden… de zenuwen bekropen ons toch een beetje. De boten vertrokken met kop in de wind. De meeste teams trollend, anderen gingen direct naar hun favoriete stekken. De hotspots werden wederom massaal bevist. Ook dit jaar hadden we teams die direct met doodaas van start gingen. Onder de bekende doodaasbruggen lagen ze in file geparkeerd, schuilen voor de regen, en kans op die megabeuker.

Toine en Hein, net zoals alle deelnemers, onder barre omstandigheden op weg naar het startpunt. "Mannen van Eer"

Toine en Hein, net zoals alle deelnemers, onder barre omstandigheden op weg naar het startpunt. “Mannen van Eer”

De snoekbaarsvissers probeerde op ‘t Joppe bekende taluds te bevissen, met deze weersomstandigheden waren zij zeker niet in het voordeel. Door de stevige wind waren de boten moeilijk te controleren.

Wij, Team Vinnig, gingen niet direct van start. We wilden iedereen, dus ook de laatkomers, verwelkomen en voorzien van het juiste wedstrijdmateriaal. Rond negen uur ging voor ons de wedstrijd pas van start.

Al snel kwamen de eerste vangstmeldingen binnen van mooie vissen. Onze voorspelling m.b.t tot goede vangsten als gevolg van het zachte weer werden bevestigd. Toch waren er teams die het zwaar hadden.

Snoek Snoeken Roofvis

Team van de Kaay, altijd garant voor mooie vissen

Het werd spannend, er werden grote vissen gevangen. Wij zelf waren nog druk bezig met organiseren en binnenkomende telefoontjes, van geconcentreerd vissen kwam niet veel. Dit drukte de pret uiteraard niet, het liep goed!!!

Wederom ging het goed om de vissen volgens het wedtrijdregelement te fotograferen. Kop links, staart rechts en fotologo met meetlint/plank zichtbaar.

snoek snoeken roofvis

Correct gefotografeerd. 96 cm volgens de wedstrijdregels

Het liep tegen 14.00 uur, plotseling ging het los met de aanbeten. Binnen een half uur ving Danny drie snoeken, en loste een hele dikke. Danny rook een nominatie en wilde doorgaan, maar helaas moesten we terug naar het startpunt om de deelnemers en vangstlijsten in ontvangst te nemen.

snoek snoeken roofvis snoekbaars vinnig

Ook een mooie kledder voor Jaap Kisjes

De binnenkomende “Mannen” werden door ons verwelkomd. Een snelle blik op de vangstlijsten gaf de indruk dat het spannend zou worden, veel lijsten met 4 tot 8 vissen. Bij het zien van één van de laatst ingeleverde lijsten wisten we het zeker: dit zijn de “Mannen van Eer”. We hadden ook direct de metersnoeken in het vizier. Er werd opvallend weinig en vooral kleine baars gevangen, een mooie snoekbaars zagen we wel.

Een mooie 101 voor Yair

Yair met een broodmagere 101 cm

Om zeker te zijn van de echtheid van de vermeldingen op de lijst, hielden we ter plekke een korte camera controle. De echte meting door onze jury in het clubhuis van de Leidse Hengelaarsbond is bepalend voor de uitslag .

Kort na de wedstijd, arriveerden de eerste teams in het clubhuis van de Leidsche hengelhengelaarsbond. De vangstlijsten werden dit jaar door Hein Hoogduin en Toine van Ierland (Beiden van de Wedstrijdorganisatie Penn Challenge en Fishing Dutchman) deskundig gecontroleerd. Dit gaf ons dit jaar meer tijd om vangsten en verhalen te delen met deelnemers. De deelnemers hadden het onderling goed naar de zin. Onder het genot van meerdere drankjes en het overheerlijke eten kwamen de verhalen los, stekken techniek en vangsten werden besproken. Dit is waar het om gaat, roofvissers “Pur Sang”. Professionals, locals en recreatievissers, het was gezellig en leerzaam voor iedereen. Hoe vaak maak je dat mee,  78 roofvissers bij elkaar, TOP!!!

snoek snoeken roofvis

Volle bak, roofvissers 78 “Pur Sang”

We hadden een hoop prijzen te verdelen, maar er was ook dit jaar maar één titel die de wedstrijd draagt, de titel “Mannen van Eer”.

In de rij aan het buffet van Bas

In de rij aan het buffet van Bas

De Uitslag voor 2016

De eerste plaats
De eerste prijs en de vermelding op de wisselbeker van de “Mannen van Eer” en twee Musky Bulldawg rodds met het kunstaaspakket van PIKEXL, ging naar het duo van Marcel van Tongeren en Rob van de Kaay. De optelling van 12 snoeken leverde hen een totale lengte van 697 cm en deze eerste prijs op.

IMG_8968_snoek_snoekbaars_roofvis_vinnig

De eerste plaats, Rob van de Kaay en Marcel van Tongeren. Voor de derde keer “Mannen van Eer”

Tweede plaats

Twee Fox Rage Ultron Spin met Ultron molens van Fox Rage gingen naar met Gennisse en Gennisse (Team Porta; Fokkers Invitational) met een totale lengte van 435 cm. Zij hadden 8 vissen gevangen.

snoek snoeken

Team Porta met 435 cm een terechte tweede plaats en hun Fox sets

Derde plaats

De derde plaats was voor Riaan Colquist en Jaap kisjes. Zij hadden een totale lengte van 416 cm. Het hele Fresh Bait assortiment van Next Level Fishing in alle kleuren en maten.

IMG_8958.jpg_baars_snoek_snoeken_vinnig_roofvis

Riaan Colquist en Jaap kisjes met de Fresh Bait pakketten van Next Level Fishing

Vierde Plaats

Dennis van der Ing en Jasper Weyden hun vierde plaats (team big BIG pike) met een totale lengte van 413 cm in aanmerking voor de 4e prijs.  Zij hadden maar liefst 2 snoeken boven de 90 cm. Zij wonnen twee Berkley Hengels met Abu molens en het uitgebreide Abu Garcia Svartsonker kunstaaspakket.

Dennis Veug en Djuri Hou team “Snoeken is zoeken” met een mooie vijfde plaats.

Dennis van de Ing en Jesper van de Weyden met een mooie vierde plaats

Vijfde Plaats

De vijfde prijs, twee doodaashengels geschonken door Hengelsport Leiden was voor Dennis Veug en Djuri Hou team “Snoeken is zoeken”. Zij  eindigden op de vijfde plaats  met een totale lengte van 378 cm.

IMG_8949_snoek_snoeken_roofvis

Dennis Veug en Djuri Hou ook dit jaar weer in de prijzen

Zesde plaats

De zesde plaats, 2 x doodaas pakket aangeboden door roofvisaas.nl was voor Yair Nauta en Rob met 351,5 cm, tevens hadden zij de een na grootste snoek en een na snoekbaars van de dag.

Yair Nauta en Rob

Yair Nauta en Rob

Zevende plaats

De zevende plaats, 2 x doodaas pakket aangeboden door roofvisaas.nl was voor Jerry en Kees van der Kaay met 275 cm.

Jerry en Kees van der Kaay

Jerry en Kees van de Kaay

 

De grootste snoek

De grootste snoek, 106 cm, van “deNieuweVispas” editie 2016 werd gevangen door Jaap Kisjes. Met deze snoek wist hij Dennis van der Ing na twee jaar van de eerste plaats te verstoten. De Hall of Fame allertijden van de nieuweVispas heeft een nieuwe nummer één. Gefeliciteerd Jaap!

106 cm en nummer één in de Vinnig Hall of Fame

106 cm en nummer één in de Vinnig Hall of Fame, Jaap Kisjes

De grootste snoekbaars

Voor het eerst deed er een “Vrouw van Eer” mee, Willemijn Vollebrecht van team Biwaa Fishing. Zij ving de grootste snoekbaars, 72cm, dit leverde gelijk de tweede plaats op in de hall of fame (categorie snoekbaars). Sams Hengelsporthuis beloonde deze prestatie met een mooi pakket aan waardebonnen.

De grootste snoekbaars van de wedstrijd, voor Willemijn Vollebrecht

De grootste snoekbaars van de wedstrijd, voor Willemijn Vollebrecht

 

De grootste baars
De Rozemeijer Monstertrap aangeboden door Hengelsporthuis Henk Teunissen ging naar Hans Ruigrok met een baars van 28 cm.

De grootste baars

De grootste baars voor Hans Ruigrok

De meeste vissen
Twee Abu Garcia molens en Abu Garcia caps geschonken door de Hotspot Fishing gingen naar de winnaars, Marcel van Tongeren en Rob van De Kaay, zij hadden 12 snoeken.

snoek snoeken roofvis vinnig snoekbaars

Ook de meeste vissen voor Rob en Marcel

 

De mooiste foto

Een Amerikaans kunstaaspakket geschonken door Hengeldiscount Gigant werd gewonnen door Dennis van de Ing.

snoek snoeken roofvis vinnig

Dit is een Vinnige foto

 

De jongste visser

Na een verblijf van 3 jaar in Indonesië deed Ricardo van Oudenhoven, gastauteur vinnig.nl,  weer mee. Voor hem hadden we dan ook een extra prijs in het leven geroepen. Hij kreeg een landingsnet en vier stuks kunstaas van Hengelsporthuis Henk Teunissen en Pike XL.

snoek snoeken roofvis vinnig

Ricardo van Oudenhoven 14 jaar, de jongste visser

 

Top vijf “deNieuweVispas 2016″

 • Marcel van tongeren en Rob van der Kaay  697
 • Genisse en Genisse 435
 • Riaan Colquist Jaap kistjes  418
 • Dennis van Ing En jasper van der weijen  413
 • Dennis Veug en Djuri Hou 378

Samenvattend was de gehele wedstrijd een groot succes, aardig weer, en er zijn wel 93 vissen gevangen; 83 snoeken, 5 snoekbaarzen, 5 baarzen Vrijwel alles liep gesmeerd en de sfeer onder de deelnemers was uitermate goed. Er zijn twee prachtige metersnoeken gevangen en een opvallend groot aantal 90’ers. Niet alle teams hebben hun lijst ingeleverd, deze gegevens kunnen we daarom niet meenemen in de statistieken.  Wij als organisatie hadden met  3 snoeken en 1 losser toch een leuke dag.

Ook dit jaar hebben teams aangegeven deze topwedstrijd volgend jaar niet te willen missen!!! Ook willen we onze hoofdsponsor PikeXL nog eens extra in het daglicht zetten. Mannen…Bedankt!!!

snoek snoeken roofvis vinnig

Pike XL en Vinnig, met één woord… synergie!

Het was weer een eervolle wedstrijd…  Misschien lopen jullie ons nog tegen het lijf op de Visma 2016.

Alle sponsoren en deelnemers, nogmaals bedankt voor jullie sportieve inzet!!!

Team Vinnig
Danny Sin & Klaas Hoogduin