Uitslag deNieuweVispas 2014

Derde Editie deNieuweVispas wederom een daverend succes!

De derde editie van roofviswedstrijd “deNieuweVispas” is een feit. Na het succes van voorgaande edities van deze roofviswedstrijd moesten we de inschrijving voortijdig sluiten. Het aantal teams dat zich aanmeldden was boven onze verwachting. Ruim 33 teams hadden zich ingeschreven. Vijf teams kwamen niet aan de start opdagen. De redenen hiervoor waren hoofdzakelijk het slechte weer van de nacht ervoor.  In totaal streden er 28 teams, 54 mannen, om de eer.

Ook dit jaar is de non-profit wedstrijd met behulp van vrijwilligers en sponsoren georganiseerd. Het viswater betrof wederom de wateren op en rondom de Kagerplassen en het Braassemermeer. Het is een divers water rijk aan snoek, snoekbaars, baars en soms een dikke roofblei of meerval. Hengelsport Vereniging de Leede, Leidsche Hengelaarsbond en Sportvisfederatie Mid-West Nederland verleenden wederom hun medewerking d.m.v. het verstrekken van de juiste wedstrijdvergunningen.

De wedstrijdleiding wil de volgende sponsoren bedanken voor hun donaties en inspanningen;

De duisternis
In het donker werden de eerste teams rondom 07:00 uur onder de Zijlbrug verwelkomd. De boten werden aangelegd en de bunnen werden gecontroleerd. Het was voor ons goed om deelnemers van voorgaande jaren de handen te schudden, ook meerdere teams die voor het eerst meededen kregen uiteraard  een warm welkom en koffie met speculaas.

snoek snoeken snoekbaars vinnig roofviswedstrijd denieuwevispas

Aandachtig werden de spelregels doorgenomen

Onder het genot van warme koffie, werden de deelnemers door Danny nogmaals verwelkomd, de wedstrijdreglementen en overige wedstrijdmaterialen doorgenomen. Om 08.00 uur in het schemerduister ging de strijd los.

Regels:

•    Iedere deelnemer moet in het bezit zijn van een geldige vispas
•    Het team met de meest opgetelde centimeters gevangen roofvis wint, de “eer
•    De toegestane visregels gelden; dus maximaal 2 hengels per persoon en natuurlijk geen levendaas
•    Elke gevangen roofvis moet duidelijk worden gefotografeerd met logo en meetlint/plank, kop links en staart rechts
•    Elke vis wordt genoteerd op de vangstlijst
•    Het is een “catch and release” wedstrijd, dus elk gevangen vis moet levend worden teruggezet
•    De vangstlijst dient om 15:00 uur te worden ingeleverd aan de wedstrijdorganisatie

snoek snooeken snoekbaars

28 boten lang aan de Zijldijk

Door het oog van de naaldsnoek

De nacht voor de wedstrijd spookte het op het water. Sterke tot krachtige wind met zware stortregens hielden de wedstrijdleiding tot in de vroege ochtend wakker. Zou het nog wel doorgaan??? 
Het moest!!!

Uiteindelijk bleken de weergoden ons goed gezind. Die ochtend was er slechts een lichte bries en was het droog.  Bij een temperatuur van 6 graden Celsius en een watertemperatuur van 5 graden Celsius leek het een mooie roofvisdag te worden. We waren waren door de oog van de naald gekropen.
28  boten gingen na  de aftrap alle richtingen uit, sommige trollend en andere gingen direct naar de stekken om die uit te gooien. Verder viel het op dat er dit jaar enkele teams met doodaas startten.

Gingen de app’jes en sms’sen vorig jaar constant heen en weer, dit jaar was het verdacht stil. Wij als organisatie waren als enige team achter gebleven, dit omdat niet iedereen er op tijd was. Wij wilden de laatkomers ook verwelkomen. Bizar genoeg bleek dit een goede keuze. Rondom het startpunt pakten we voor 11 uur al drie leuke snoeken.  De spanning zat er bij ons goed in, we besloten zelf rond te bellen en app’en. Het was over de hele linie taai. Het werd al snel duidelijk dat er echt voor “de eer” moest worden geknokt. Zou de snoek er nog liggen? Na verloop van tijd kwamen er toch meldingen binnen. Er werden meerdere roofvissen gevangen. Hard plastic bleek  voor de grote  aantallen favoriet te zijn!

snoek snoeken roofvis snoekbaars vinnig

Mooie roofzeelt voor Rob van der Kaay, helaas geen wedstrijdvis!

Voor sommige teams was het wat wennen om de gevangen vissen op de juiste manier te fotograferen, maar dit lukte in alle gevallen wel.

Om ca. 15:00 uur arriveerden niet alle boten weer onder de Zijlbrug. Hieruit bleek dat er teams toch hadden geblankt. De vangstlijsten werden ingeleverd en het werd al snel duidelijk dat er twee teams kans maakten op de wisselbeker en de eer. Tevens zagen we dat er een aantal flinke snoeken waren gevangen.

snoek snoeken vinnig denieuwevispas vinnig snoekbaars

Net niet de grootste van de dag, team Witteman en Soest met deze schitterende doodaassnoek van  101 cm. Verwonderende blikken vanuit de tuin

De prijsuitslag snoeken

Om c.a. 17:00 kwamen de teams samen in “Petit Restaurant de Valk”. Er werd wat gedronken en de deelnemers hadden even de tijd om ervaringen onderling uit te wisselen. Ondertussen waren wij druk bezig met het controleren van de vangstlijsten en de foto’s. Hierna werd er heerlijk en vooral gezellig gegeten onder het genot van wederom de nodige consumpties. Visverhalen/latijn gingen over en weer. Na de maaltijd, een heerlijke “Captains Diner”, riep Klaas de groep tot de orde voor het uitreiken van de prijzen en de “eer” voor 2014.

snoek snoeken roofvis snoekbaars vinnig

Na een taaie dag op het water gaat het Captains Diner van Bas er goed in

De eerste prijs

De eervolle vermelding op de wisselbeker en het PIKE XL kunstaaspakket met unieke kleuren 
t.w.v. € 282,50, ging naar het duo Marcel van Tongeren en Rob van de Kaay met een totale lengte van 781 cm, 13 snoeken, waaronder één van 84 cm. Ook vorig jaar wisten zij deze “eer” te pakken. RESPECT!!!

snoek snoeken denieuwevispas snoekbaars roofviswedstrijd

De “eer” en de winnaars van “deNieuweVispas 2014” Marcel van Tongeren en Rob van de Kaay

De tweede prijs

Het Fox Rage pakket, hengel, molen en multi-tang t.w.v.  € 242,00 ging naar Michel en Justin team PIKE XL met een totale lengte van 689 cm, 11 snoeken.

snoek snoeken vinnig denieuwevispas vinnig snoekbaars

Justin en Michel van Team PIKE XL met een mooie tweede plaats

De derde prijs

Twee Fox Rage tackle boxen t.w.v. € 110,00  gingen naar Paul Tolstra en Herman van Oord met een totale lengte van 389 cm, 2 snoeken, 4 snoekbaarzen en twee baarzen, waaronder één snoek van 96 cm.

snoek snoekbaars roofvis snoeken de nieuwe vispas denieuwevispas

Mooie derde prijs voor Paul en Herman. Super!

De vierde prijs

Waardebonnen van Hengelsporthuis Sam Teunissen t.w.v. € 75,00 gingen naar  Dennis v/d Ing en Jasper v/d Wijden met een totale lengte van 345,5 cm, 4 snoeken en 1 snoekbaars. Zij hadden tevens ook de grootste snoek en snoekbaars.

De grootste snoek

Tacklebox van PIKE XL met groot kunstaas t.w.v. € 210,00 ging Dennis v/d Ing met een dikke 103 cm. Dit is tevens het wedstrijdrecord tot nu toe.

snoek snoekbaars roofvis snoeken de nieuwe vispas denieuwevispas

Een dikke 103 cm voor Dennis. Wederom op de Bulldawg!!!

De grootste snoekbaars

Tacklebox van PIKE XL t.w.v. € 142,50 ging naar Jasper vd Wijden met een snoekbaars van 70,5 cm.

snoek snoekbaars roofvis snoeken de nieuwe vispas denieuwevispas

De grootste snoekbaars voor Jasper

De grootste baars

Een Depth Charger van PIKE XL ging naar Jelle Woerdman met een baars van 30 cm.

snoek snoekbaars roofvis snoeken de nieuwe vispas denieuwevispas

Deze mooi baars gevangen door Jelle.

De meeste vissen

Waardebonnen van Hotspot Fishing t.w.v. € 50,00 gingen naar Marcel van Tongeren en Rob van de Kaay, 13 snoeken.

De mooiste foto

Een Predox Tackle box/rugtas van Hengelsporthuis Henk Teunissen ging Dennis vd. Ing met zijn snoek van 103cm. Daar was echt niets op af te dingen!

 

TOP vijf derde editie “deNieuweVispas” snoek

1.    Marcel van Tongeren en Rob v/d Kaay (781 cm)
2.    Michel en Justin Pike XL  (689 cm)
3.    Paul Tolstra en Herman van Oord (389 cm)
4.    Dennis v/d Ing en Jasper v/d Wijden (345,5 cm)
5.    Kees v/d Kaay en Jerry v/d Kaay (325 cm)

 

Een geslaagde dag snoek

Samenvattend was de gehele wedstrijd een groot succes, aardig weer, en er zijn wel 61 vissen gevangen; 50 snoeken, 5 snoekbaarzen, 4 baarzen, 1 roofbrasem en 1 roofzeelt. 3 vissen werden afgekeurd, niet de juiste soort of onder de maat. Vrijwel alles liep vloeiend en de sfeer was goed. Er zijn twee prachtige meter+ snoeken gevangen.  Ondanks de tegenvallende vangsten, heeft iedereen het toch weer als een mooie dag beleefd. Wij als organisatie kwamen met slechts 3 snoeken toch nog op een zesde plek. Geen slechte prestatie, gezien het feit dat er 13 teams hadden geblankt.

Omdat de inschrijving dit jaar eerder werd gesloten dan verwacht, hebben veel teams hun deelname voor volgend jaar al veilig gesteld. Schrijf je volgend jaar tijdig in om deze prachtige roofviswedstrijd op het mooiste water van Nederland niet te missen!!!

Het was weer een eervolle wedstrijd… Tot volgend jaar “Mannen van Eer”!

Team deNieuweVispas

 

Klaas Hoogduin en Danny Sin
www.vinnig.nl