27-08-2013 Speedtrollen op snoeken; proberen is leren

Windstil, bewolkt en 24 graden, weinig snoek?

Ik had geen wekker gezet en werd dan ook pas om 11:30 wakker met bonkende koppijn en misselijkheid. Ik had een kater doordat ik gisteren m’n verjaardag vierde met veel te veel alcoholische versnaperingen. Vissen zou er niet inzitten. Na nodige pijnstillers en glazen water begon het toch te kriebelen. Mijn boot ligt altijd in het water, de achtertuin van mijn huis grenst namelijk aan de plassen. Ik keek naar buiten; windstil, bewolkt en 24 graden, hmmmm top. Ik moest toch even vissen, het rook gewoon naar grote snoek.

Speedtrollen
Ik was alleen op de boot, ik begon maar met trollen, want helemaal fris voelde ik me ook nog niet, een beetje rondvaren en het grote rubber rustig (4km/uur) achter de boot aan laten zwemmen, dit moest mij nog wel lukken, pffff. Na drie uur nog geen stoot gezien, echt helemaal niets. De zon brak door en dagjesmensen gingen allemaal tegelijk de plassen op, het werd druk, heel druk. Grote sloepen en zeilboten, het leek wel of alle vaartuigen uit de regio te water voeren. Ik was redelijk ver van huis en moest nog terug. De zin ontbrak me om het hele stuk terug te trollen, te druk op het water. Laatst las ik een aardig stuk van Jan Eggers over speedtrollen, ik dacht waarom niet lekker hard trollen naar huis met strak lopend ferm uitslaand kunstaas. De 5 meter diep lopende 3delige Pike Fighter en een grote plug van Frenzy beide (black)silver. Dus daar ging ik dan 12 tot 15 km/uur over de plassen met kromme hengels van de kunstaas actie.

 

Kromme hengel in de steun

Kromme hengel in de steun

Het zag er wel top uit hoor, maar vertrouwen had ik er niet in.  Toch doorgezet en na 20 minuten boog mijn Musky Inovation Bulldawg hengel helemaal krom, slip gierde het uit uit, ja wat wil je met 15km/uur, snel de motor uit, ik zal wel vastzitten, maar nee, zware diepe runs volgde, niet normaal, deze vis was veel sterker dan die 110 van vorige week. Dan gaat alles weer heel snel, scheppen, onthaken, foto met de zelfontspanner, meten en terug zetten. 106cm en kerngezond! YES!! Ondertussen dreef ik midden op de plassen en dit resulteerde in de nodige toeschouwers, die mij zelfs aan het fotograferen waren,  mijn fans en groupies, hahaha.

snoeken snoek roofvis

106 en kerngezond

roofvis snoek snoeken

fans en grouppies

Ik zette de boot weer in standje 12-15km/uur en vervolgde mijn eerste speedtrol avontuur. Dit leverde vrij snel weer een kromme hengel met gierende slip. Deze bleef helaas niet hangen. Ook deze vis schatte ik ruim over de meter. Hierna was het klaar.

zonsondergang
Later in de avond ging ik nog even de plassen op en heb ik enkele hotspots uitgeworpen, dit zonder resultaat. De zonsondergang  deelde ik met een grote groep zwanen, prachtig!

roofvis snoeken snoek vinnig

Zonsondergang met zwanen

Toch weer een topdag en heel veel geleerd! Dat speedtrollen ga ik snel weer doen. Wordt vervolgd.

Klaas Hoogduin.