Snoeken… You win some, you lose some…

Afgelopen zondag besloot ik om met de boot een paar uurtjes te gaan snoeken op een deel van de rivier “de Vecht” . Met het heerlijke weer, en de zwakke wind was het heerlijk vertoeven op het water. Het water kolkte werkelijk van de pleziervaart, wat overigens het vissen op snoek op sommige stukken wel erg lastig maakte. Met een Hornet 5 en de wat grotere en minder bekende Jaxon Runner maakte ik aardig wat meters voordat er een mooie 85er naar boven kwam op de Hornet. Door het warme weer en een wat lastige onthaak poging besloot ik de snoek maar snel terug te zetten zonder een foto te maken. De teller liep in de uren al lekker op, maar vooral kleine baars en kleine snoek die voor het kunstaas leek te gaan. Op een wat bredere vertakking van de rivier besloot ik heel kort een hoek om te varen om het kunstaas onder wat overhangende takken langs te slepen. Dit bleek een hele goede zet want precies op dat punt klapte er een enorme snoek uit het water. Het verticaal stokje ging meerdere malen tot op het handvat krom, en haalde met wat moeite de hengel uit de steun. Na een paar minuten kwam er een enorme kop boven water en liep mijn hartslag aardig op! Dit was zeker een dikke meter! Na nog een mooie run dacht ik dat ik de snoek rustig naar de boot kon dirigeren. De snoek kwam boven en deed nog een poging om van de Jaxon Runner af te komen. Met een krachtige klap met zijn kop schoot de plug met een noodgang mijn kant op….Balend plof ik in mn stoel en bedenk wat ik eventueel fout had gedaan. Ik kon alleen maar tot de conclusie komen dat dit keer de snoek gewoon van me gewonnen had. Next time…..

vinnig-snoek-snoeken-roovis-dirk1

 

vinnig-snoek-snoeken-roovis-dirk2

 

 

vinnig-snoek-snoeken-roovis-roy1

 

Met de gedachten van de metersnoek nog in mijn hoofd waren de plannen snel gesmeed om samen met Dirk van der Wens nogmaals hetzelfde deel van de Vecht af te trollen op zoek naar roofvis.

Het idee was om in de middag te beginnen en pas rond een uur of 11 te stoppen. Alle buien en ellende waren rond 2 uur in de middag verdwenen en begonnen vol goede moed. Weersomstandigheden waren beduidend anders dan afgelopen zondag. Nu geen zon en veel meer wind. Kilometer na kilometer gebeurde er werkelijk waar helemaal niets. We hadden overigens alle 4 de hengels met medium tot groot kunstaas ingezet, om echt voor de snoek en snoekbaars te gaan.

Het leverde in totaal 4 kleine snoekjes op voordat we noodgedwongen door de sluis richting een ander stuk water moesten gaan ivm traileren later die avond. Op een groot stuk water besloten we van tactiek te veranderen en met wat kunstaas tegen de planten en rietkragen aan te werpen met een swimbait. Dit leverde binnen korte tijd 3 snoeken op. Ondanks het vlotte resultaat besloten we toch om voor die ene grote bak te gaan, en wilde weer trollend verder gaan.

Ik ging door mijn kunstaas bak en vond een mooie Izumi Shad Alive. Een japans stukje kunstaas met een geweldig natuurlijke aktie.

vinnig-snoek-snoeken-roovis-izumi

Izumi Shad Alive

Ik vertelde Dirk dat ik er in ondiep water al geregeld wat mee gevangen had, maar nog nooit een metersnoek. Ik knoop hem er aan en maakte nog even mijn 2e hengel klaar. Ik ging ongeveer 2,5 km/pu en gaf wat gas nadat we alles klaar hadden. Vrijwel direct klapte de hengel voor de tweede keer die week volledig door tot in het handvat. De vis bleef diep en had de stille hoop dat ook deze vis weer goed aan de maat zou zijn. Na een paar minuten kwam er een mooie grote snoek naar boven. We twijfelde allebei of hij de meter wel zou halen. De kop was groot, maar het lijf…. Na nog een paar woede uitbarstingen en runs was de snoek klaar om met de kieuwgreep uit het water getild te worden. Eenmaal op de plank bleek de snoek precies 1 meter!

Precies een meter

Precies een meter

Yesss! Met een klein vreugde kreet, en een gebruikelijke “high five” vierde we de vangst van deze mooie snoek. Proostend met een Radler in de hand zijn we richting de trailer helling gevaren. Dit keer met een glimlach van oor tot oor..

 

Groeten Roy