Snoeken op laag water

Snoeken in de stadsvijver

Ik woon in een slaperig buurtje. Gelegen in Leiden midden tussen veel groen en ook wat vijvers is het een rustig wijkje waar niet tot weinig wordt gevist. De vijvers zijn een aantal met duikers aan elkaar verbonden stukjes water variërend van 50 x 15 meter tot 100 x 25 meter. Het water is er niet diep, gemiddeld zo’n meter. In de zomer is het vrijwel niet op snoeken te bevissen met pluggen of spinnerbaits vanwege de overmatige planten en draadalg groei.  Wel staan er vaak kinderen met bamboe hengeltjes te vissen op voorn. Toen ik er pas kwam wonen zag ik ook regelmatig kleine snoekjes tussen de 5 en 10 cm die op elkaar joegen tussen de waterplanten aan het oppervlakte. Dat was voor mij de reden om toch eens te proberen de “mamma’s en pappa’s”  te vangen.

In de zomer is het spinnen vrijwel niet meer mogelijk vanwege de draadalg die de hele vijver dichtgroeit. Verleden week zag ik de gemeente één van de vijvers uitbaggeren. De vijver was voor de helft planten en alg vrij gemaakt. Mooie kans voor mij om in de zomer ongehinderd door planten eens lekker met wat grotere swimbaits te gooien. Is ging op een uitlopende duiker staan en net voor zonsondergang maakte ik de eerste worp, tweede worp en toen bij het bijna omhoog trekken, van mijn derde maal geworpen swimbait, schoot er een bullebak van een snoek uit de duiker die de swimbait in z’n geheel opslokte. Omdat met een lichte hengel viste, op dat kleine water, stond de top van m’n hengel tegen het het handvat en liep de lijn als een dolle door de slip. De snoek maakte meerdere sprongen uit het water en dat gaf ook direct veel bekijks van omstanders. Na een redelijk lange drill wist ik de vis met de kieuwgreep te landen. Wat een bak… in al die jaren nog nooit gevangen op dit watertje. De swimbait wat helemaal verdwenen… Gelukkig was er vrij veel ruimte in de bek en tussen de kieuwen door om de dreggen snel en keurig te verwijderen. Ik had alleen m’n telefoon bij want ik verwachte geen foto-waardige vis. Een omstander heeft dit kiekje weten te schieten. Op te lage resolutie, maar foto is foto, hahahaha. Jammer dat het en maar één is en de staart er net niet op staat :-(

Grote  snoek op klein water

Grote snoek op klein water

Toch een supervis op een onverwachte plek..  Ik had ook nog het geluk dat de vijver goed was uitgebaggerd en ik vrij uit de voeten kon met het gooien.. Zo zie je dat kleine watertjes toch nog eens voor een verassing kunnen zorgen.

Danny Sin