Snoeken in de zomer.

Snoeken in de zomer.

Snoeken in de zomer is een sport apart, ze zijn veel kwetsbaarder in deze periode en je hebt veel minder tijd, in het bijzonder als de temperatuur oploopt, snoeken dienen dan snel onthaakt te worden. Er wordt in de zomer veel op de plassen gevist. Niet alle vissers zien er even professioneel uit, het zijn vooral die telescoop werphengeltjes op de sloepen waar ik mij zorgen over maak. Echt, het is bizar hoeveel van die sloepen tegenwoordig aan het trollen zijn met een plugje. Met de vispas, een telescoophengel en een plugje kun je een snoek vangen. Maar kun je ook goed voor de snoek zorgen? Nee, het is veel ingewikkelder. Het juiste onthaak gereedschap ontbreekt vaak op deze boten. Laten we het helemaal niet hebben over een onthaakmat. “ Wat is dat?” Lijnbreuken, diep gehaakte snoeken, bloedende handen, en zelfs dode snoeken kunnen het gevolg zijn. Laatst sprak ik iemand op een feestje die ook graag op snoek vist, na kort sparren kreeg ik door dat ik te maken had met een “sloepsnoeker” alias de snoeksloper. Teksten als “ als ik beet heb vaar ik eerst naar de kant en dan dril ik hem van de kant, “ en “ op de boot drillen lukt me niet zo goed”. Ik ontplofte bijna! Van een gezellig gesprek was al snel geen sprake meer. Hij was wel erg geïnteresseerd in hoe het beter kan en luisterde aandachtig naar mijn betoog. Tja, hij wist niet beter. Wij (VINNIG) moedigen de aanschaf van De Nieuwe Vispas aan dit door middel van samenwerking met De Leidsche Hengelaarsbond en het organiseren van de roofvis wedstrijd deNieuweVispas, maar eigenlijk is dit niet genoeg. Ik denk echt dat er een soort snoekdiploma met een pittig theorie-examen moet komen, een soort rijbewijs voor het snoekvissen. Ik weet zeker dat dit goed zal zijn voor onze snoeken. Er zijn nog veel meer zaken rond het snoek vissen waar ik me druk om kan maken. Denk bijvoorbeeld aan “de gesloten tijd” voor snoekvissen, de snoek paait ontzettend gespreid, vaak zijn ze al afgepaaid voor deze periode of moeten ze nog paaien als het seizoen weer geopend is. Verder vind ik het belachelijk dat er niet meer met levend aas gevist mag worden, dat zou zielig zijn voor het voorntje, dus eerst het voorntje doodslaan is beter?! Genoeg geklaag (mijn bijnaam op mijn werk was ooit Klaas Klaagduin). Ooit ga ik me voor deze zaken inzetten.

De vangsten.

Die waren goed. Ik heb op veel verschillenden delen van de plassen gevist. Je kon er geen pijl optrekken. De ene dag ving je ze boven 5 en 10 meter water en de andere dag in het ondiepe. Vooral de ochtenden en avonden waren goed. Ik heb er ook weer en nieuw favoriet kunstaas bij The Roach van Savage Gear. Verder ving ik veel op de McHybrid van Svartzonker (Abugarcia). Ook de SSR en Bulldawg magnum blijven mijn toppers. Hieronder de vissers met hun mooiste vissen op mijn boot.

 Hein (broer)

Knipsel.JPGhein3

Hein ving ze die avond heel makkelijk.

Met broer Hein had ik een doldwaze avond waar hij 5 mooie snoeken wist te vangen. Ik zelf had in de middag één snoek en tijdens de avond met Hein niks. Het meest bizarre was dat ik voor Hein een metersnoek schepte en zij in het net het kunstaas los schudde en via een gat in het net wist te ontsnappen, dit dus voordat we een foto konden maken. Deze snoek gaat als Houdini de boeken in.

Knipsel.JPG Hein1

Alles leek zijn aas te pakken terwijl ik het nakijken had.

heiN4kd

Gelukkig had ik dit dikkertje in de middag nog gevangen.

Pierre (ex BEET)

Met Pierre Bronsgeest (voormalig hoofdredacteur van Beet) had ik ook een heel mooie avond. Aanbeet na aanbeet, de helft bleef maar plakken. Toch hadden we er nog vijf, waaronder een metersnoek.

Knipsel.JPGpierre1

Pierre in zijn nopjes.

Knipsel.JPGmetertje

Ik had de langste. Yes.

 

Knipsel.JPGpierre2

Hele mooie negentiger voor Pierre.

Peter (sharky)

Een avondje met Peter op pad leverde 2 aardige snoeken op.  Peter staat normaal garant voor grote vissen, ditmaal moest hij het met de kleinste doen.

Knipsel.JPGpetr2

Peter moest het met een kleintje doen.

Knipsel.JPGpeter1

Weer een hele mooie vis.

Dennis (BFT).

Met Dennis heb ik deze zomer heel veel gevist. De eerste keer dat wij samen op pad gingen verspeelde ik een mooie snoek op de roze Grinder en werd er die avond genadeloos geblankt. Hierna hebben wij het dubbel en dwars goed gemaakt, eigenlijk alleen maar succesvolle sessies. Hele mooie vissen werden er gevangen, waaronder meerdere metersnoeken. Met Dennis op de boot weet je nooit hoe de dag loopt, maar een ding is zeker er worden dikke snoeken en snoekbaarzen gevangen. We hadden het vaak over synergie en elkaar aanvullen. Ik heb veel geleerd van Dennis en hij van mij. Hieronder een aantal van onze mooiste zomersnoeken.

Knipsel.JPGdennis7

Metersnoek met pracht tekening. Alleen jammer van die staart.

Knipsel.JPGdennis9

Ruw water was soms ook goed voor mooie vissen

Knipsel.JPGdennis6

Het regende soms 90 + vissen

 

Knipsel.JPGdennis4

Havens werden uitgekamd.

Knipsel.JPGdennis5

Dikke bak voor Dennis.

Knipsel.JPGdennis2

Groot water vaak favoriet

Knipsel.JPGdannis1

We viste veel op het grote water.

Knipsel.JPGdennis laatste

Echt een hele vette meterbak..

 

Knipsel.JPGdennis3

mooie tekeningen.

Hans (prinsessenhengeltje)

Hans is nog niet lang aan het snoeken, maar hij is super fanatiek. Ook hans wist zijn eerste metersnoek te vangen, met 105 cm een pracht exemplaar.

Knipsel.JPGhanss

Metersnoek voor Hans, dit keer zonder princessenhengeltje.

 

Rutger (zonder metersnoek)

Een ochtendsessie met Rutger leverde mij weer een metersnoek op. Ook wist ik een mooie baars te vangen op een Svartzonker McHybrid.

Knipsel.JPGbaarss

Baars met grootheidswaanzin.

Knipsel.JPGriut

Snoekie voor Rutger.

Knipsel.JPGklaaseter

En weer een prachtige metersnoek voor mij.

Danny (team Vinnig)

Met Danny heb ik relatief weinig gevist. Hij is druk met zijn nieuwe baan en steekt daar momenteel veel tijd in. Toch een avondje met hem op pad geweest. Het is altijd gezellig met die clown. Hij ving een hele mooie slanke vis die net de meter grens niet haalde.

Knipsel.JPGddant

Niet alles is groot wat Danny vangt. Zonnetje er op.

Knipsel.JPGdannie net niet

Een hele mooie zomeravond snoek. Hij kwam net 2,5 cm te kort voor de heilige metergrens.

Stefan (KATA)

Met Stefan vissen is altijd ontspannen, wat is hij relaxed. Hij is dit jaar echt gaan snoeken en heeft de smaak te pakken. Hij neemt het serieus en komt er aan. Het gaat niet langduren voordat zijn hij zijn eerste metersnoek vangt.

Knipsel.JPGkat

Perfectionist Stephan komt er aan.

 

Einde zomer
Het was een prachtige roofvis zomer en de dag dat Ik me realiseerde dat het over was had ik het zwaar. Geen avond sessies na werk meer. De waterplanten zijn zo goed als weg en het gooiend vissen is voor mij afgelopen. Gelukkig wordt de zomer opgevolgd door de herfst, de beste periode om onze groene vrienden te belagen.  Binnenkort weer een herfstverslag en over ruim twee maanden weer onze keiharde wedstrijd voor “Mannen van Eer”, waar ik een hoop lezers van onze artikelen weer de hand kan schudden.

Klaas Hoogduin