Snoek winter 2018. Het is elk jaar anders…

De winter van 2018..

Het is hier elk jaar anders, geen winter is hetzelfde en ik vind dit dan ook de moeilijkste periode om snoek te vangen. Wij hebben hier niet van die diepe havens waar de snoek massaal heen trekt. Er waren dit jaar wel enkele plekken met grote scholen aasvis, maar deze werden dan ook door veel vissers gehamerd. Ik hou niet van file varen of in een rijtje geankerd vissen. Het gaat mij om de beleving, de zoektocht en uiteindelijk de beloning. In stilte samen met een vismaat geconcentreerd driften maken en het delen van de euforie wanneer een plan slaagt. Dit jaar was dat maart de koudste maand en waardoor snoek niet op de paai gronden te vinden was. Het is elk jaar anders.

bevroren kade

Maart 2018 was echt heel koud. Bevroren kades.

Ik vis in de winter statisch of super traag met doodaas , als dat niet werkt wil soms langzaam gesleept groot rubber (vlak boven de bodem) een dikke snoek triggeren. Hieronder de vangsten en de vissers met wie ik de kou heb getrotseerd.

Statische Klaas

doodaas snoek statisch

Tijdens de lunch leg ik altijd een sardien op de bodem.

 

statisch snoeken doodaas panharing

Op de rodpod met panharing.

Marie.

Ik heb met Marie een paar keer trollend gevist. Ik met groot rubber en marie met hardplastic lures. In deze tijd van het jaar wil ik mijn aas dicht tegen de bodem hebben. Savage gear heeft een nieuw aasje uitgebracht waarmee dit perfect kan, de Burbot, met name die gele is echt top. Zelfs tijdens een drift van 0,5 km per uur maakt de Burbot nog genoeg actie. Hieronder de dikste vissen.

vrouwen vissen op snoek

Prachtige snoek voor Marie. Lekker dikke vis..

 

snoek kunstaas

Marie haar plug was weer eens verdwenen.


burbot snoek

Mooie 80er op de Burbot

burbot savage gear snoek

Burbot vlak boven de bodem.

snoek trollen kunstaas

Weer een hele mooie snoek voor Marie. Water als een spiegel. Prachtig.

Stephan

Met Stephan heb ik vooral statisch gevist. Stephan vist nog niet zo lang op snoek en moest nog een metersnoek. Dode panharingen en sardienen werden naar het diepe gesmeten. Twee kletsers van metersnoeken vingen we, de een nog dikker dan de ander. Stephan ving er een van precies 100 cm en ik had de week er op een van 102,5 cm, echt 2 zeugen van snoeken.

stephan_100_snoek_snoeken_roofvis_vinnig

Gefeliciteerd Stephan. Wat een dikke vette zeug.

meterrrt snoeker

Bijna net zo dik als lang. 102,5 cm makreel vreet zeug.

Dennis.

Met Dennis waren de dagen minder succesvol dan gebruikelijk. We sleepten met doodaas en fire ball, waar de meeste vissen aan Dennis zijn hengel bleven plakken. Het waren mooie vissen, maar niet het formaat waar we naar op zoek waren.

snoek doodaas slow trolling

Geen dikke snoeken, wel dikke beleving.

 

 

snoek doodaas drift

Mooiste tekening.

kunstaas snoek kanaal

Ik had bijna geblankt die dag. Maar trollend naar huis toch nog deze.

snoek doodaas voorn

Ook kleinere snoek op doodaas.

snoek doodaas

Lekker dikke fire ball snoek.

De winter is nu bijna voorbij en die vervelende gesloten tijd komt er weer aan. Ik heb me voorgenomen om die laatste dagen die er nog zijn maximaal te vissen. Verder ga ik in het gesloten seizoen naar Miami Beach, ik ben benieuwd wat daar nu rondzwemt.

Klaas Hoogduin