Schotland Atlantische Zalm en Snoek

Schotland Atlantische Zalm en Snoek

Schotland is van de mooiste landen van Europa. Dit biedt voor de visser prachtige diepe meren, woeste rivieren en wrede kustlijn. Ik vis het liefst op snoek en heb via internet contact gekregen met Stuart Mathieson, een visgids die gespecialiseerd is in het snoeken op de Schotse meren. Ook vist hij gericht op Atlantische zalm. Ik ga met Danny dit weekend een dagje verkennen op een prachtig Schots meer en het doel is zowel zalm en snoek te vangen in één trip. Uiteraard hebben we het niet gelaten de lokale pubs en clubs onveilig maken met een paar Oud Hollandsche danspassen.

Het begin van een schitterende visdag voor Team Vinnig

Het begin van een schitterende visdag voor Team Vinnig

Na Steward kort te hebben gesproken, werden de plannen gemaakt; eerst trollen op Atlantische zalm, hierna doodaas vissen op grote wintersnoek en daarna de dag uitrollen wederom op Atlantische zalm.

Taaie en koude omstandigheden

Steward had al aangegeven dat het een taaie dag zou worden. De weken voor onze aankomst had het flink gesneeuwd. Enkele dagen voordat we er waren had de dooi ingezet, waardoor er grote hoeveelheden ijskoud smeltwater in de rivieren was gelopen. De vissen worden daardoor minder actief en trekken dan de diepe delen van de meren in. Gezien de grootte van het meer, betekende dat dus flink zoeken!!!

Kleine Rapala’s en Toby’s worden als aas gebruikt. Met een tempo van ca. 4 km per uur schudde onze topjes op het ritme van het kunstaas. Na vijf minuten boog mijn hengel diep door, “VIS!!” schreeuwde Danny. Ik greep m’ n hengel uit de steun en er ontstond een kort maar pittig gevecht.

 

Geconcentreerd werd de vis gedrild

Geconcentreerd werd de vis gedrild

 

Mijn eerste Atlantische zalm werd met het net geland. Een prachtige lange vis die tegen de 80cm was. Broodmager, volgen Steward net afgepaaid.

snoek_snoeken_roofvis_vinnig_zalm

Ik ben er blij mee, ondanks dat het een magere vis betreft. Wat een omgeving met besneeuwde bergtoppen

In tegenstelling tot de algemene opvatting gaat niet alle afgepaaide Atlantische zalm dood na de paai. Een deel (de sterkste vissen) overleven de paai en trekken weer terug naar zee. “Gezien de grootte is dit zo’n terug trekkende vis” zei hij. Vol trots werd er snel een foto gemaakt en kreeg de vis weer de vrijheid. We trolde nog even verder, dit leverde geen vis meer op.

Doodaas op Snoek

We zijn bij de doodaasstek aangekomen. Doodaas vissen doen ze in Schotland iets geavanceerder dan wij gewend zijn: aasvissen worden met elastiek stevig aan de takel bevestigd (voor het echte gooi en smijtwerk) en worden met veel zalmolie ingespoten (hoe meer geur hoe beter). Ook wordt er gebruik gemaakt van rode sleeves op de draggen, die als visuele marker dienen.

snoek_snoeken_roofvis_vinnig_03

Elastiek bind je er zo omheen

 

snoek_snoeken_roofvis_vinnig_04

Zalmolie is hier een must

Eerst werd er geankerd en na het nodige gooi en smijtwerk begon het wachten, visverhalen gingen over en weer. Af en toe zagen we zalm aan de oppervlakte spelen. We verkasten na elke 2 uur wachten. De dag liep langzaam naar zijn einde, de snoek was niet los. Echte helemaal geen stoot gezien.

We trolden de dag uit op zalm en ook dit leverde de niets meer op. Hadden we de verkeerde keus gemaakt om op snoek te proberen? Bij aankomst in het haventje bleek dat alle boten hadden geblankt behalve onze boot met die ene zalm. Bizar! Die haakte ik echt al na 5 minuten.

Klaas Hoogduin