22/7 Roofblei op de maas

Ik heb weinig ervaring met betrekking tot het vangen van roofblei. Als bijvangst had ik er afgelopen jaren 2 in de boot. Dit betroffen vaak hele dikke vissen op groot kunstaas. Maar gericht er op vissen dat had ik nog nooit gedaan. Vandaag zat ik bij Toine op de boot, hij snoekt veel op de Maas en Waal. Ook vangt hij hier regelmatig roofblei als bijvangst.

snoek snoeken snoekbaars

Prachtige zomeravond op de maas.

 

Wij zaten bij een grindafgraving gelegen aan de Maas. De grote snoeken waren alles behalve los, Toine had als enige een aanbeet gehad welke eraf schoot. Opeens zagen we her en der kolken en  speldaas regende aan het oppervlak, Toine dacht eerst aan een dikke jagende winde. Maar na beter kijken zagen we dat het roofblei was. Weer meerdere dikke kolken aan het oppervlak, een school roofblei ging los op speldaas. We besloten met klein aas naar de roofbleien te gooien. Ik een zwaar Aruka-achtig aasje van Rapala en Toine een poppertje. Veel gelezen over gericht vissen op roofblei had ik niet gedaan, wel wist ik dat het niet snel genoeg kan. Dus daar stond ik dan te gooien met klein aas en te draaien als de malle. Veel vertrouwen had ik er niet in, ach, de omgeving is mooi en ik ben op het water. Na 20 minuten gooien kwam toch die verlossende beuk, wat een geweld. Het water spetterde meters hoog. De dril duurde kort. Er kwam een prachtige vis boven. Snel een paar foto’s en de vrijheid werd gegeven.

foto kopie

Mijn eerste gericht gevangen roofblei

Met een flinke klap met de staart zwom de blei weer weg. Ik blij en de blei weer blij. Verdere aanbeten bleven uit. We dronken nog een paar biertjes en trolden tot dat de zon onder ging.

Klaas Hooduin