Recordsnoek gevangen tijdens 6e editie deNieuweVispas

Sneeuw, ijs, afzien en snoek voor de “Mannen van Eer” tijdens de 6e editie van “deNieuweVispas” 

De zesde editie van “deNieuweVispas” was zoals verwacht, ook dit jaar weer een daverend succes. 40 Teams  hadden zich ingeschreven. Na uitstel door ijsvorming konden acht teams niet deelnemen op de nieuw gestelde datum van 11 februari. In totaal streden 32 teams, ofwel 64 mannen om een vermelding in het klassement van “deNieuweVispas” 2017 en het belangrijkste, de titel “Mannen van Eer”.

Wat een mooi gezicht, 32 boten aangemeerd aan de besneeuwde Zijldijk. foto: Reanne van Kleef

Wat een mooi gezicht, al die  boten aangemeerd aan de besneeuwde Zijldijk. foto: Reanne van Kleef

Ook dit jaar is de non-profit wedstrijd met behulp van vrijwilligers en sponsoren mogelijk gemaakt. Het viswater betrof wederom de wateren op en rondom de Kagerplassen en het Braassemermeer. Het is een divers water rijk aan snoek, snoekbaars, baars en soms een dikke roofblei of meerval.

De Leidsche Hengelaarsbond,  Sportvisfederatie Mid-West Nederland en Hengelsport Vereniging de Leede, leverden dit jaar weer een mooie bijdrage met het verstrekken van de wedstrijdvergunningen. De Leidsche Hengelaarsbond willen we nogmaals bedanken voor hun extra bijdrage aan deNieuweVispas 2017.

Vinnig wil de sponsoren nogmaals bedanken voor hun donaties en inspanningen;

Opening van de wedstrijd met PIKEXL, Leidsch Dagblad en Radio Sleutelstad FM

Met een minimumtemperatuur van 3 graden en een sneeuwfront in aantocht kwamen rond 07.00 uur de eerste “Mannen van Eer” zich melden onder de Zijlbrug.  De aangemeerde boten werden door Rutger en Ricardo gecontroleerd op levendaas.  Niet veel later stonden 64 “Mannen van Eer” met hete koffie en speculaas van Bas onder de brug. Wat een fantastisch gezicht, 32 boten langs de Zijldijk! Dit jaar werden wij vergezelt door PIKEXL welke een fantastische “goody bag” hadden voor elk deelnemende team. Hierin zaten enkele stukken groot kunstaas. Dank hiervoor PIKEXL.  Na het uitdelen van de enveloppen met de wedstrijdmaterialen werd door Danny het welkomswoord gedaan en de wedstrijdregels doorgenomen. Ondertussen had Reanne van Kleef, journalist van het Leidsch Dagblad en reporter voor Radio Sleutelstad FM zich ook gemeld. Er werden foto’s genomen en naast korte interviews met deelnemers werd er ook een radio interview met Klaas en Danny afgenomen. Volg de link voor het artikel en interview  sleutelstad.nl/mega-snoek-gevangen-tijdens-leidse-roofviswedstrijd

Het artikel en interview bleken een groot succes te zijn. Reanne meldde dat binnen een week de teller van het aantal views op Sleutelstad FM tot meer dan 67.000 was opgelopen, uiteindelijk liep het aantal bezoeker door tot rond de 150.000. Het was één van de best bezochte artikelen en is het ook goede exposure voor onze sponsoren, wiens inspanningen deze wedstrijd mede tot een succes maken. In het Leidsch Dagblad was verschenen artikel over twee pagina’s, geheel gewijd aan onze wedstrijd en roofvissen in het algemeen.

Bij de deelnemers zat de sfeer er inmiddels goed in en iedereen was al bezig om de boten af te meren om bij het startsein direct volg gas te kunnen geven naar de hotspots. De wedstrijd ging precies om 08.00 uur van start.

De Wedstrijdregels

 •  Iedere deelnemer moet in het bezit zijn van een geldige vispas
 • Het team met de meest opgetelde centimeters gevangen roofvis wint, de titel “Mannen van Eer
 • De toegestane regels van Sportvisserij Nederland gelden; maximaal 2 hengels per persoon en natuurlijk geen levendaas
 • Elke gevangen roofvis moet duidelijk worden gefotografeerd met logo en meetlint/plank, kop links, buik onder en staart rechts. GEEN FOTO, GEEN VIS!
 • Elke vis wordt genoteerd op de vangstlijst
 • Het is een “catch and release” wedstrijd, dus elk gevangen vis moet zo snel mogelijk na vangst, levend en visvriendelijk worden teruggezet
 • De vangstlijst dient om 15:00 uur te worden ingeleverd aan de wedstrijdorganisatie
IMG_7840

De wedstrijdregels werden door Danny nog een keer doorgenomen.

Koude start

De week voorafgaand aan de wedstrijd was voor ons, als organisatie ook dit jaar weer onrustig. Twee weken eerder hadden we de wedstrijd wegens ijsvorming moeten verzetten. Er volgde een week van dooi. De week voorafgaand aan 11 februari werd er weer een koude periode voorspeld. Het zag er wederom niet goed uit. Tot en met donderdagmiddag bleef het kritisch. Uiteindelijk gaf de nacht van vrijdag op zaterdag de doorslag. Nachttemperaturen van 3 graden Celsius  en op zaterdag een maximum temperatuur van 6 graden Celsius.  Vrijdagmiddag ochtend om 12.00 uur hebben we de knoop doorgehakt. HET GAAT DOOR!!!

Na aankondiging op onze website en social media dat de wedstrijd zou doorgaan werd het ook direct een stuk rustiger met telefoontjes, mailtjes en appjes van ongeruste deelnemers, waarvan er enkele soms tot 3 uur met de auto en trailer richting Leiden moesten rijden. Er waren ook dit jaar weer teams vanuit bijna alle provinciën  vertegenwoordigd

De ochtend begon grijs en koud, met een matige wind.  Het naderende sneeuwfront hing als een grijze mantel in de lucht en was duidelijk in aantocht. Een relatief rustige maar koude start. Sommige teams trollend, anderen gingen direct vol gas naar hun favoriete stekken. De hotspots werden wederom massaal bevist. Ook dit jaar hadden we teams die direct met doodaas van start gingen.

De snoekbaarsvissers probeerde op ‘t Joppe bekende taluds te bevissen, met deze weersomstandigheden waren zij misschien in het voordeel.

Wij als organisatie konden niet direct van start gaan. Wij blijven aan de start wachten om alles een beetje op te ruimen en te wachten op teams die te laat komen. Dit jaar was er een team vergeten de wedstrijdenveloppe mee te nemen. Dus moesten wij wachten tot zij weer terug waren gevaren naar het startpunt. Ondertussen werden er nog wat foto’s gemaakt voor krant en diverse website’s.

snoek_snoeken_roofvis_vinnig

v.l.n.r. Klaas Hoogduin, Reanne van Kleef Leidsch Dagblad en Danny Sin. foto: Reanne van Kleef

Rond 8.30 konden wij eindelijk vissen. Wij hadden onze tactiek al een week eerder bepaald. Klaas was, zo fanatiek als hij is, de hele voorgaande week aan het scannen op het water. Het laatste uurtje daglicht gebruiken om te kijken waar de aasvis lag. Één bepaalde plek gaf de hele week dikke wolken met aasvis weer, een meter boven de bodem. Dat zou ‘m worden! We twijfelden dan ook geen ogenblik en volg gas met 55 km per uur naar onze hotspot.

Voor we de hotspot opvoeren checkten we onze pluggen nogmaals . Danny besloot een wissel te maken. Hij besloot een Big Pork te wisselen voor een lekke PikeFighter Perch die hij het seizoen ervoor van Klaas had gekregen. De plug ving goed, maar na een uurtje liep de plug vol en verloor het zijn actie. Toch leverde de oude plug nog steeds vis op en daar ging het deze dag om. Aan de nadere speld hing een Bulldawg. Klaas was gewapend met een Bulldawg en een Super Shad Rap kleur goud oranje. Deze combi leverde hem vaak vis op in deze tijd van het jaar. Alles was in orde om het hotspot te bestoken!!!

We voeren de stek over en de aasvis lag als een massief deken een meter boven de bodem uitgespreid. Binnen 5 minuten riep Klaas. ” Dan… kijk daar liggen ze één, twee, drie, vier, vijf  dikke bananen. Ze liggen precies waar ik dacht dat ze zouden liggen” De pluggen liepen op de juiste diepte, de spanning was te snijden. Danny keek naar Klaas, Klaas keek op de dieptemeter. Plots liep Danny’s lijn keihard door de slip. Hij trok zijn hengel uit de steun en sloeg nog aan. Bingo!!! Die eerste aanslag veraadde het direct.. “Ik heb een beuker Klaas”  riep hij. Er volgde een korte dril. Bij het naar boven komen van de kop dachten we een 120’er te hebben. Bij het meten bleken we er niet ver vanaf te zitten. 117cm schoon aan de haak. 50 meter verderop keek een deelnemend team hoe wij een rondje door de boot sprongen. We wisten het bijna zeker, dit wordt een nieuw record in de Hall of Fame.

Danny met zijn moddervette 117cm.

Al snel kwamen de eerste vangstmeldingen binnen van mooie vissen. Onze voorspelling m.b.t tot matige vangsten als gevolg van het koude weer werden bevestigd. De meeste teams hadden het zwaar.

Het werd spannend, er werden weinig grote vissen gevangen. Wij zelf waren na die monster snoek van Danny nog druk bezig met organiseren en binnenkomende telefoontjes, van geconcentreerd vissen kwam niet veel. Sneeuw buien stortte over de deelnemers en dit leverde mooi foto’s op. Dit drukte de pret uiteraard niet!!!

IMG_7851

Barre omstandigheden voor de mannen van eer.

Wederom ging het goed om de vissen volgens het wedtrijdregelement te fotograferen. Kop links, staart rechts en fotologo met meetlint/plank zichtbaar.

De binnenkomende “Mannen” werden door ons verwelkomd. Een snelle blik op de vangstlijsten gaf de indruk dat het niet spannend zou worden, veel lijsten met 2 vissen. Bij het zien van één van de lijsten wisten we het zeker: dit zijn de “Mannen van Eer”. We hadden ook direct de grote snoeken in het vizier. Er werd opvallend weinig en vooral kleine baars gevangen, een mooie snoekbaars zagen we wel.

Om zeker te zijn van de echtheid van de vermeldingen op de lijst, hielden we ter plekke een korte camera controle. De echte meting door onze jury in het clubhuis van de Leidse Hengelaarsbond is bepalend voor de uitslag .

Kort na de wedstijd, arriveerden de eerste teams in het clubhuis van de Leidsche hengelhengelaarsbond. De vangstlijsten werden dit jaar door Marie deskundig gecontroleerd. Dit gaf ons tijd om vangsten en verhalen te delen met deelnemers. De deelnemers hadden het onderling goed naar de zin. Onder het genot van meerdere drankjes en het overheerlijke eten kwamen de verhalen los, stekken techniek en vangsten werden besproken. Dit is waar het om gaat, roofvissers “Pur Sang”. Professionals, locals en recreatievissers, het was gezellig en leerzaam voor iedereen. Hoe vaak maak je dat mee,  64 roofvissers bij elkaar, TOP!!!

We hadden een hoop prijzen te verdelen, maar er was ook dit jaar maar één titel die de wedstrijd draagt, de titel “Mannen van Eer”.

De Uitslag voor 2017

De eerste plaats

IMG_7847

De eerste plaats dit jaar weer voor Marcel van Tongeren en Rob van der Kaay.


De eerste prijs en de vermelding op de wisselbeker van de “Mannen van Eer” en twee Musky Bulldawg rodds met het kunstaaspakket van PIKEXL, ging naar het duo van Marcel van Tongeren en Rob van de Kaay. De optelling van 8 snoeken leverde hen een totale lengte van 571 cm en deze eerste prijs op.

Tweede plaats

IMG_7846

Vorig jaar tweede en dit jaar weer tweede. Team PORTA.

Twee hengels uit het hoogste segment van SPRO gingen naar Gennisse en Gennisse (Team Porta; Fokkers Invitational) met een totale lengte van 420 cm. Zij hadden 6 vissen gevangen.

Derde plaats

freek

Freek Cox (metersnoeken) en Jeroen van der Kroft eindigen bijna altijd hoog, dit jaar de derde plek.

De derde plaats was voor Freek Cox en Jeroen van der Kroft. Zij hadden een totale lengte van 284,5 cm. Zij kregen 2 reeltjes van Abu Garcia aan geboden door HOTSPOT FISHING.

Vierde Plaats

IMG_7845

Dennis van der Ing en Jasper Weyden staan elk jaar weer garant voor mooie vissen. Dit jaar de vierde plek.

Dennis van der Ing en Jasper Weyden hun vierde plaats (team big BIG pike) met een totale lengte van 233,5 cm in aanmerking voor de 4e prijs. Zij wonnen een doodaas pakket aangeboden door Hengelsport leiden.

Vijfde Plaats

IMG_7848

vijfde plek was voor roofvissen.eu

De vijfde prijs, twee kunstaas pakketten met opbergdoos  geschonken door SPRO was voor ROOFVISSEN.EU Harry en Pepe met 194  cm.

De grootste snoek

IMG_7865

Gennisse van team porta met de een na grootste snoek.

De grootste snoek, 117 cm, van “deNieuweVispas” editie 2017 werd gevangen door Danny Sin. Met deze snoek wist hij Jaap Kisjes van de eerste plaats te verstoten. De Hall of Fame allertijden van de nieuweVispas heeft een nieuwe nummer één. Gefeliciteerd Danny! Danny dingt als wedstrijd organisatie natuurlijk niet mee in de prijzen en stond zijn prijs, een fantastisch kunstaas pakket aangeboden door PIKEXL af aan de een na grootste snoek. Deze was gevangen door Team porta, met 92cm toch een aardige vis.

De grootste snoekbaars

Knipsel.JPGkaay

Rob van der Kaay met de grootste snoekbaars van de dag.

Rob van de Kaay ving de grootste snoekbaars, 73cm, dit leverde gelijk de tweede plaats op in de hall of fame (categorie snoekbaars). Hengeldiscount gigant beloonde deze prestatie met een mooi pakket kunstaas.

De grootste baars

IMG_7844

De grootste baars was voor Koen Sipma.


De prijs grootste baars, 31 cm ging naar Koen Sipma. Een prachtige baars replica aangeboden door NEXTLEVEL FISHING.

De meeste vissen

IMG_7843

De meeste vissen voor Rob van der Kaay en Marcel van Tongeren.


Een Savage gear hengel aangeboden door hengelsport Henk Teunissen gingen naar de winnaars, Marcel van Tongeren en Rob van De Kaay, zij hadden 7 snoeken en een snoekbaars.

 

De mooiste foto

IMG_7853

De mooiste foto voor Jurgen Woerdman. Deze foto geeft de dag het beste weer.

Waarde bonnen geschonken door Sam Teunissen werd gewonnen door Jurgen Woerdman.

 

De jongste visser

Ricardo van Oudenhoven, gastauteur vinnig.nl, was weer de jongste visser. Voor hem hadden we dan ook een extra prijs in het leven geroepen. Hij kreeg een kunstaas opberg box met enkele sukken kunstaas. Aangeboden door VINNIG.NL.

 

Top vijf “deNieuweVispas 2017″

 • Marcel van tongeren en Rob van der Kaay  571
 • Genisse en Genisse 420
 • Freek Cox en Jeroen van der Kroft 284,5
 • Dennis van Ing En jasper van der Weijen  433,5
 • Roofvissen.eu, Harry en Pepe 194

Samenvattend was de gehele wedstrijd een groot succes, koud sneeuw weer, en er zijn slechts 41 vissen gevangen; 36 snoeken, 2 snoekbaarzen, 2 baarzen en een roofbrasem. Vrijwel alles liep gesmeerd en de sfeer onder de deelnemers was uitermate goed. Er is een prachtige 117cm snoek gevangen en een aantal 90’ers. Niet alle teams hebben hun lijst ingeleverd, deze gegevens kunnen we daarom niet meenemen in de statistieken.  Wij als organisatie hadden met  de 117cm snoek en 1 brasem een top dag.

Ook dit jaar hebben teams aangegeven deze topwedstrijd volgend jaar niet te willen missen!!! Ook willen we onze hoofdsponsor PikeXL nog eens extra in het daglicht zetten. Mannen…Bedankt!!!

Het was weer een eervolle wedstrijd…

Alle sponsoren en deelnemers, nogmaals bedankt voor jullie sportieve inzet!!!

Team Vinnig
Danny Sin & Klaas Hoogduin