23-02-2014 Paai zones…

De paai zones..Het is midden februari met temperaturen boven de 10 graden.. Bizar.

Dit kan maar een ding betekenen, de snoek trekt naar de paai zones. Ik weet uit voorgaande jaren waar deze zijn. Dit betreft een stek met ondiep water en veel riet. Aan het riet blijven de bevruchte eieren na de paai plakken. Als eerste komen de grote vrouwtjes op deze stekken, enkele weken later volgen de kleinere mannetjes.

Ik was alleen op de boot en ik had maar een paar uur te vissen.  Ik gokte op een aantal van die vroege vrouwtjes. Op de paaizones vis ik weer anders, ik anker vanuit het diepe en laat me op de wind heel stil naar een potentiele stek driften, dan laat ik heel zachtjes een dode aasvis in het rietzakken, dit op dieptes van minder dan 50 cm. Een elektromotor is al te veel herrie en gaat ten koste van vangsten. Als de hengels hengels inliggen begint het wachten, dit doe ik niet lang, hooguit een kwartier en dan ga ik naar de volgende potentiële stek. Hier herhaal ik het ritueel.

Op de tweede stek was het snel raak, ik zag het riet richting mijn aasvis bewegen en m’n dobber begon te huppelen. Niet wachten maar gelijk aanslaan, dat is mijn motto. Een mooie kromme hengel was het gevolg, na kort mokken kwam er echt een moddervette 90er boven. Snel een foto met de zelfontspanner en hup die vis weer laten zwemmen. Aai, aai, aai.. Foto mislukt, ik heb een nieuwe spiegelreflexcamera met zelfontspanner gekocht. Deze bleek toch iets anders te fotograferen als mijn vorige camera.
dikke 90erHele dikke vis en een hele slechte foto.

 

Ach het boeide me niet, ik was aan het vangen en dat op 45cm water. Op de volgende stek was het weer snel raak, dit op ca. 50cm water. Deze sprong na aanslaan volledig uit het water. En vertrok richting diep water, een aantal diepe runs volgde. Een moddervet vrouwtje kwam boven, met 102cm een prachtige metersnoek. Het fotograferen was weer zwaar KUT. Niet scherp of een halve vis op de foto.
102cm2014Weer een hele dikke vis en een hele slechte foto.

 

Ik ving op deze zelfde methode nog een dikke 80er, hier heb ik niet eens meer een foto van gemaakt. Snel naar huis want ik moest nog naar een bruiloft. Mijn dag was goed ondanks de slechte foto’s, maar volgende keer ga ik weer met mijn oude camera op pad.

Verder wil nog kwijt dat we nu echt heel voorzichtig met de zwangere dames moeten omgaan, zij zorgen voor de toekomst.

 

Klaas Hoogduin

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>