Geslaagde opening snoek- en roofvisseizoen 2015-2016

Dit keer geen verlag van een drie daagse snoek-tocht, zoals jullie van ons gewend zijn.Vanwege verplichting konden Klaas en ik geen heel weekeind doen wat we het liefst willen, vissen op snoek in nieuw water. We kozen ervoor een ochtend bij ons op de plassen te gaan vissen.

De afgelopen twee jaar kwamen we op hetzelfde stuk water en in dezelfde tijd een opeenstapeling van snoeken, baars en snoekbaars tegen. Reden genoeg om vanwege het korte tijdsbestek waarin we konden vissen (slechts een ochtend), de gok te nemen direct en alleen op dit stuk te vissen.  Om half zes zaten we op het water.

De ervaringen van de afgelopen twee jaar leerde ons dat we op dit stuk om deze tijd van het jaar niet dieper dan anderhalve meter onder het oppervlakte moesten vissen. Ook wisten we van de voorgaande jaren dat de Super Shat Raps, en de Abu Garcia Svartzonker Mc Ally Wobbler in de kleuren oranje en zwart de meeste vis opleverde. Onze keuze wat betreft kunstaas was dus makkelijk, afgaande op de voorgaande jaren. Zou deze keuze het juiste resultaat opleveren??

Eenmaal op het water aangekomen was het na een kwartier raak. Klaas had een aanbeet op de Supershad Rap. De kop was eraf.

Eerste snoek van het seizoen, de kop is eraf

Eerste snoek van het seizoen, de kop is eraf

Binnen vijf minuten werd mijn reel door de slip getrokken. Voordat ik de hengel in de steun had bereikt, was de vis al gelost. Jammer, maar wel hoopvol, ze, lagen er dit jaar weer en de Abu deed het ook nog, hahaha. Binnen 10 minuten was het wel raak. Mijn hengel schoot krom,” hangen” riep Klaas. Zo te voelen was het een aardige vis, die einde dril steeds bokkend de diepte opzocht, snoekbaars??! Nee bij het omhoog drillen kwam er een pracht van dikke kop door het groene schijnsel van het water.  Na korte tijd hadden we haar in de boot. Mijn eerst vis van het seizoen, en direct een lekkere bullebak.

snoek_snoeken_roofvis_vinnig_danny_sin_41

Lekkere eerste bullebak van het seizoen

We waren nog geen 500 meter verder toen mijn Abu lekker door de slip werd getrokken, Ik was net bezig mijn eerste victorie biertje open te trekken. Prioriteiten… dus eerst hengel uit de steun en drillen. Een leuke snoek en foto later kon ik genieten van mijn welverdiende biertje.

De derde snoek binnen het half uur in de boot

Het was even rustig, maar binnen een kwartier schoot mijn hengel met de Super Shadrap Krom. “vis” riep ik. De reel ging goed door de slip. Bij het drillen bleek de vis kleiner dan gedacht. Het bleek het, een aan de achterkant kop, vals gehaakte vis.

snoek_snoeken_roofvis_vinnig_danny_sin_7

Het liep, en hoe. Binnen 10 minuten had Klaas weer een snoek aan de Super Shad Rap “hangen”. Dit keer weer een flinke snoek, die goed aan de lijn trok. Snel op de foto en zo snel mogelijk weer verder, we wisten dat we op de juiste tijd op de juiste plek zaten, dus zo snel mogeliujk de hengels weer in het water.

Klaas met  zijn derde snoek

Klaas met zijn derde snoek

Echt rustiger werd het daarna niet. Weer trok de top van m’n hengel met een korte felle ruk krom, snel door de ratel en… los. Planten?  Snel de Abu binnen draaien en checken, nee niets. Ik gooide de Abu weer in het water. Op het moment dat de plug het water raakte dook de snoek van omlaag met de plug in z’n bek omhoog uit het water. Ik zag het in het volle zicht gebeuren, wat een prachtige ochtend. Na een korte dril hadden we een leuk snoekje op de foto.

snoek_snoeken_roofvis_vinnig_danny_sin_1

Het werd rustiger wat betreft de aanbeten. Er gebeurde een half uur niets meer. We besloten om te keren en weer terug te varen. Twee hengels binnen boort en de hengels aan de keerzijde bleven in het water. Op het moment dat de boot net was gedraaid en de pluggen naar boven kwamen drijven, knalde er een snoekje keihard op de Super Shadrap van Klaas “hangen”riep Klaas. Verbazingwekkend hoe die kleine snoekjes keihard op de pluggen duiken  Lekerrrrr!!!. Tijd voor een foto en nog een biertje.

snoek_snoeken_roofvis_vinnig_danny_sin_5

Het werd rustig. Inmiddels stak er ook een flinke wind op waardoor het moeilijk werd om de boot en de hengels te controleren. We besloten terug te varen naar rustiger water. Val voor het einde van de ochtend in zicht was knalde er nog een vis op de Abu. Het achtste snoekje,  een stropdasje,  was voor ons genoeg om de eerste ochtend van het snoek-seizoen af te sluiten.

snoek_snoeken_roofvis_vinnig_danny_sin_2

De eerste stropdas van het seizoen

Het was precies zoals we hadden verwacht op basis van de ervaringen van de voorgaande jaren. Zo zie dat als je lang en vaak genoeg op hetzelfde water vist je patronen van vangst, tijd en locatie gaat herkennen. Dit bied natuurlijk geen garantie omdat het natuurlijk geen exacte wetenschap is en er factoren zijn die deze patronen en kunnen verstoren. Denk aan strenge winters met  lange aanhoudende vorstperioden, of hete zomers waarbij de watertemperatuur langere tijd boven de 22 graden is. Dit kan de snoekstand of tijd van migratie aardig verstoren en de vaste vangstpatronen doorbreken. We zullen de aankomende weken nog vaak op dit stuk gaan vissen.

Danny Sin