Herinneringen en Herfst 2017.

herinneringen.

Als jochie van 6 jaar was ik altijd aan de waterkant te vinden, vissen met een telescoophengel, met name voorntjes werden er gevangen. De dag dat ik mijn eerste karpertje en brasem ving staan nog diep in mijn geheugen gegrift, de euforie van het vangen van een grotere vis was er toen al. Ik deelde deze hobby met mijn ouders en broer Hein. Verder had ik een vissende oom, oom Peter, die toen al fanatiek op snoek viste, hij viste in Wilnis en Noorden (bij Groenendijk bootverhuur). Op verjaardagen luisterde ik en broer aandachtig naar zijn visverhalen. Wat kon die Peter enthousiast vertellen. Dit resulteerde erin dat mijn vader ook door had dat dit iets was wat ik en mijn broer echt wilde, een snoek vangen. Op een zomeravond waren mijn ouders, broer en ik aan het vissen in een poldersloot, we deden dit vaker en vingen dan vooral baars en paling, maar deze avond gooide mijn vader er een extra hengel bij. Aan deze hengel zat een levend voorntje en een grote groen witte snoekdobber. Gedurende de avond werd het voorntje gepakt door een snoek en moest er volgens de regels van oom peter eerst gewacht worden tot de snoek zou gaan stilliggen, dat is het moment dat de snoek de aasvis gaat draaien, dit duurde een minuut of 5, hierna zou de snoek weer gaan zwemmen om de aasvis te slikken, op dit moment mag je pas slaan. De regels van oom Peter werden gevolgd en de eerste snoek van een cm of 60 werd er gevangen. Haak netjes in de slokdarm en de snoek werd door mijn vader op de kop geslagen en in een vuilniszak gedaan om de volgende dag op te eten. Mijn vader zette de kop van de snoek zelf op en deze is nog steeds op zijn studeerkamer te vinden. Hoe bizar dit nu klinkt, het is echt gebeurt.

IMG_0612

De snoek waar alles mee begon. Zijn kop heeft het eeuwige leven.

Broer en ik waren erg onder de indruk van de snoek. Hierna ging het los en met name in de herfst. Elk weekend erop uit, voorntjes vangen en levende aasvis onder de dobber. De enkele haak werd door mij kundig, met bekkensperder, uit de slokdarm gehaald, ik sloeg de snoeken nooit dood en zette ze altijd weer terug. Er is veel veranderd, met name hoe we met snoeken omgaan, laten slikken kan echt niet meer.  Het enige dat niet veranderd is dat het snoeken in de herfst voor mij nog steeds de beste periode is.

Attachment-1

Als jochie ving ik dikke snoeken met levend aas.

 

Herfst 2017

slepen met doodaas.

In de herfst start ik met het vissen met doodaas. Met name slepen met doodaas is in deze periode goed voor grote snoek. De snoek is nog actief en zoekt niet alleen naar dode vis op de bodem. Met 2 dobberhengels ver achter de boot en fireball onder de boot wordt er meestal gevist. Met name die aanbeten op de fireball zijn heerlijk, terwijl je je hengel in de hand hebt voel je die ruk en je ratel begint te lopen, lijn los geven en dan vol aanslaan. Slepend heb ik met Dennis, Rutger en Marie gevist.

Dennis.

Een doldwaze dag met Dennis. Alles ging mis, hengel en schepnet gebroken, kunstaas werd verspeeld, stoel gebroken, je kunt het zo gek niet bedenken toch gebeurde het. Een ding ging goed, ik ving die dag twee hele mooie metersnoeken.

metersnoek

Brute metersnoek met centebak (grote onderkaak)

 

 

andere metrsnoekww

Gruwelijke snoek met brute kop.

 

metersnoek nice

Geen uur later weer een massieve metersnoek.

metersnoek vinnig snoek roofvis

genieten en nog eens genieten.

 

De andere dagen met Dennis was de fireball favoriet. Geen metersnoeken, wel bijna, ik ving er een van 98cm.

 

 

fire dennis2

Niet vangsten op fireball waren groot.. Maar de aanbeten wel!

snoek vinnig roofvis

ik heb het vissen met fireball weer herontdekt.

 

 

fireball

Klap er op, even laten gaan, en aanslaan! Heerlijk.

snoek fireball roofvis vinnig

Een mega sterke snoek van 98cm op de fireball.

dennis vinnig

Een vinnige fireball snoek voor Dennis.

dennis fireball3

Dennis kent het fireball spelletje maar al te goed.

Rutger.

Rutger heeft een metersnoek nodig en onze visdag had dus een missie “grote snoek”. We viste met 3 dobberhengels, een met een brasem van 42 cm en de andere 2 met dikke voorns. De afspraak was; ik de  brasemhengel en hij de 2 voornhengels. De kans dat de mega brasem zou worden gepakt schatte ik klein in en gunde hem dus de meeste kansen. Het bizarre was dat de brasem als eerste werd gepakt, dit door een snoek van slechts 94cm, ze zou de te brede brasem niet kunnen doorslikken maar pakte hem toch en haakte een van mijn dreggen. Verder vingen we die dag allemaal dikke vissen, maar deze haalde de meter net niet. De metersnoekvloek welke over Rutger heerst is sterker dan ik dacht.

Knipsel.JPGop brasem

Deze snoek wilde een brasem van 42 cm verschalken.

snoek vinnig roofvis

Mooie doodaas snoek voor Rutger.

Knipsel.JPGsassenheim

De dikste van de dag.

rutger80-90

Onder bruggen ligt bijna altijd mooie vis.

rutger70

Geen grote, mar wel de mooiste tekening van de dag.

 

STATISCH

Er is natuurlijk ook weer statisch gevist, op 2 bekende stekken werd er weer met sardien en makreel op de bodem gevist. Om eerlijk te zijn vielen deze vangsten wat tegen, maar er kwamen toch een aantal mooie vissen vandaan.

Marie

Marie leest water en heeft ogen die alles zien. Met haar heb ik een aantal keer statisch gevist en ik had telkens het nakijken. Hmmm..

marie vlot

Een kogelronde 90er vergiste zich in een op de bodem geviste makreel.

marie aas

Haar enthousiasme maakt elke visdag een feest.

klaaspijna

80er op een dikke makreel.

marie pijn

Brute hoge statische doodaas snoek voor Marie.

Rutger

Een aantal relaxte statische uurtjes met Rutger gevist. Makreel, voorn en sardien werden af en toe door onze groene vrienden gevonden.

vlotrutvlot

Mooie omgeving en mooie snoek.

 

vlot avond

laatste uurtje vaak beste uurtje.

rut vlot

Dit jaar allemaal gezonde vissen. Dat was vorig jaar wel eens anders.

vlot90+

Ruim over de 90cm.

snoek doodaas

De tel kwijt..

 

De Herfst is zo goed als over en de eerste sneeuwbuien en grondvorst zijn een fijt. Dit is de periode waar ik echt gericht op dikke grote snoeken vis.  Het is een taaie visserij, veel blanken en afzien hoort er bij. Maar die dag dat er een moddervette big van een snoek wordt gevangen maakt alles weer goed. Ik hoop dat er voor de wedstrijd een winter verslag volgt, zo niet, dan moeten jullie concluderen dat de biggen geen trek hadden.

Klaas Hoogduin.