Goliath groupers

Ik ben dit jaar weer met de mannen van hengelsport magazine “Beet” op pad. Toine, Pierre en ik vissen bij Michel Kerklaan in Florida Goodland. Michel is een fanatieke Nederlandse visgids die hier al 13 jaar gasten ontvangt.
Na een onrustige reis werden we door Michel opgehaald. Het was gelijk weer gezellig, visverhalen gingen over en weer.
Na een nachtje slapen was het zo ver, eindelijk vissen. Grote Tarpon was ons doel en mogelijk haaien als bijvangst (als deze niet onze lijnen doorbijten). De dag begon met aasvissen vangen, dit betroffen kleine zalmforellen en meervalletjes, welke op licht materiaal nog redelijk sport geven. De bun was snel vol, snel naar de stek voor tarpon en haaien. De aasvissen werden ingelegd en het wachten was begonnen. Wachten, echt niet! Aanbeten volgde snel, meerdere achter elkaar, waaronder 5 keer een mega tarpon welke na enkele sprongen niet haakte, de haaien beten onze lijnen door. Aaaaah.. GEK werd je ervan. Uiteindelijk bleef er een blacktip bij Pierre hangen, de eerste blacktip was een feit.
IMG_6266
De eerste haai was voor Pierre.

Na dit drama (5 tarpons lossen) moesten we keuzes maken, de klok tikte namelijk door en de tarpon aanbeten waren volgens Michel te voorzichtig. Ook was er storm op komst waardoor we andere dagen niet op open zee zouden kunnen vissen. De open zee, bij die wrakken en rotsen, daar zitten die mega goliath groupers. Ik was snel om, hup naar die groupers. Toine en pierre dachten er hetzelfde over. Dus we gingen nog 2 uurtjes grouper proberen.

Goliath grouper

Bij de stek (een berg rotsen midden op zee) aangekomen steeg de spanning. Ik was als eerste aan de beurt. Wat een materiaal had ik in m’n handen, een Shimano TLD 50 reel met 250 ponds lijn en een 130 ponds hengel (“THE BLACK WIDOW” zo noemde Michel deze stok). Een dode meerval werd naar 12 voet afgezonken en binnen 2 seconde stond ik met een bizar kromme hengel, slip volledig dicht en dan Michel ook nog eens op de spoel duwen zodat er echt geen lijn afkomt. De lijn mag nooit van de spoel lopen, indien dit gebeurt duikt de grouper in gaten langs rotsen waardoor altijd lijnbreuk. Te heftig, die 130 ponds hengel krom tot in het handvat, echte kracht werk, beuken, draaien, hijgen en nog eens beuken.. wat is dit stoer.. CHEW ON DUTCH!!!!
Na enkele minuten komt het eerste monster boven, geschat 140 pond en grauw van kleur.. Wat een kolos… Bruut. Brutus.. Geen woorden…
P1000009

Monster goliath..

Na deze eerste grouper gaan we snel verder, Pierre is aan de beurt. Weer gaat alles snel. Aas ligt in en binnen 10 seconde een aanbeet. Deze vis gaat iets minder te keer, maar toch het blijft bruut geweld. Een wat kleinere grouper komt boven, maar wat een tekening, prachtig.

IMG_6387

Pierre met zijn mooi getekende grouper.

De dag kan al niet meer stuk. Toine is een beetje jaloers, hij wil (eist eigenlijk) ook en het is zijn beurt. Hij is onrustig, gaat het nog een keer lukken? Binnen 2 seconde staat ook hij met een bizar kromme hengen en begint het touwtrekken weer. Deze mokt nog erger dan de eerste en is nog een stukje groter, 160 pond. Toine schreeuwt het uit uit: YESSSSS!!!!
IMG_6440

Toine weet het nu ook, GOLIATH grouper.

Mijn beurt, ik kijk naar Michel, en vraag hem of er nog meer zitten? Ik laat hem weten dat ik meer wil, liefst nog groter. Het aas werd weer ingegooid, en ja hoor, na enkele minuten gebeurt het nog een keer, BAM!!!! Weer een monster. Een mooi getekende van ca. 90 pond.

IMG_6483
NR 4. Wouw!

Hierna is het klaar. De groupers zijn weg. Wat een dag, wat een geweld.. Grote glimlachen op onze gezichten.. Morgen gaan we weer tarpon proberen.

Klaas Hoogduin.

One Response so far.

  1. Tim zegt:

    Via welke visgids is deze visvakantie teboeken?

    Mvg tim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>