In de winter vissen? Roofvissen? Ja, dus!

Jaren geleden had ik me voorgenomen nooit meer te vissen als het koud of nat was. Als zeevisser in hart en nieren heb ik jarenlang in de winter in ons kustgebied en ver daarbuiten gevist. Vaak heb ik daarbij enorm afgezien en ben, ondanks een goed geïsoleerd overlevingspak, totaal verkleumd geweest en zeiknat. Op een zeker moment was ik het zo zat dat ik besloot alleen nog te vissen als het lekker weer was of vanaf een grote boot met de mogelijkheid op te warmen of te schuilen.

Die belofte heb ik inmiddels gebroken.

Al jaren woon ik een waterrijk gebied langs de Maas. Gek gemaakt door Klaas Hoogduin heb ik twee jaar geleden kennis gemaakt met het vissen op zoete roofvissen. En, eerlijk is eerlijk, als je hier woont, voldoende vrije tijd en een zoon hebt die gepassioneerd is van vissen dan ben je eigenlijk wel gek als je je beperkt tot het bootvissen op zee. Ruim een jaar geleden werd dan ook een tweede bootje aangeschaft en sindsdien vissen nagenoeg elke week op de Maas en de Maasplassen. Meestal vissen we trollend en werpend vanuit de boot maar ook regelmatig struinen we door de vele polders.

112_1_roofvis_snoek_snoeken_big_game_vinnig

Lekker vette polder snoek. Let op het kleine slootje waarin ze is gevangen

 

 

Met de komst van het koude jaargetijde trokken de snoeken van de rivier de plassen op. Trollend en werpend leverde steeds minder op.

Inmiddels ben ik behoorlijk verslaafd geraakt aan het roofvissen. Zo erg dat ik weer een warmtepak en goede laarzen voor ons beiden heb aangeschaft en al een flink aantal natte en koude dagen op het water heb doorgebracht. Ik moet zeggen, het is het absoluut waard! Het breken van een belofte waard!

Deze winter is daar een andere techniek aan toegevoegd. Het uiterst langzaam slepend vissen met doodaas. Op de fireball en onder de dobber.

Nog zo een vette bak, slepend gevangen

Nog zo een vette bak, slepend gevangen

Mijn bootje is inmiddels uitgerust met een Motorguide Xi5 Pinpoint GPS trollingmotor en een perfecte plotter/dieptemeter, een Raymarine Dragonfly 7. Feilloos blijven we boven gespotte scholen aasvis hangen en dat resulteert bij tijd en wijlen in prachtige snoeken.

P1070956_kopie_roofvis_snoek_snoeken_big_game_vinnig

Vette dame met slepend op doodsaai

De laatste weken van december en begin januari waren werkelijk helemaal top! Niet dat we grote aantallen vingen, maar als we vingen dan was het ook meteen een hele mooie. In drie sessies wisten we maar liefst 5 metersnoeken te vangen waarbij de grootste tevens mijn nieuwe persoonlijk record is en de lat op 126 centimeter heeft gelegd!

126_mooi_roofvis_snoek_snoeken_big_game_vinnig

Mijn PR snoek 126cm, wat een vette bak!

Sam, 10 jaar, wist eveneens een prachtige dame te vangen. 115 centimeter en met recht een prachtig PR.

Sam _15_roofvis_snoek_snoeken_big_game_vinnig

Sam met zijn 115, wat een tekening

Saillant detail bij mijn monstersnoek……

Een paar weken eerder viste Klaas, die inmiddels regelmatig naar het zuiden afdaalt, met mij op hetzelfde water. Aan het eind van de dag volgde een waanzinnige aanbeet. Zijn dobber vloog naar beneden. Beheerst wachtte Klaas en sloeg daarna hard aan. Enkele seconden boog zijn zware jerkhengel tot in het handvat en loste de vis. Na inspectie bleek dat de hagelnieuwe wartelspeld van de leader was afgebroken en de stinger daardoor vrij kwam.

foto_klaas_drill_roofvis_snoek_snoeken_big_game_vinnig

Klaas met zijn, 126 dril, die ik later ving

Raad eens wat ik in de bek van mijn zware dame vond? Juist! Klaas zijn stinger!

 

Zin in DeNieuweVisPas2016 wedstrijd!

 

Toine van Ierland