De roofviswedstrijd “deNieuweVispas” 2018 powerd by Raymarine een daverend succes.

De roofviswedstrijd “deNieuweVispas” 2018 powerd by Raymarine een daverend succes.

Meerdere wedstrijdrecords werden verbroken.

 

Dit jaar hadden 36 teams zich ingeschreven. De teams kwamen dan ook uit alle regionen. Friesland, Groningen, Utrecht, Noord Holland, Gelderland, Zeeland, Brabant en Zuid Holland en zelfs een team uit België stond op de deelnemerslijst. Twee teams zijn uiteindelijk niet aan de start komen opdagen. In totaal streden er 34 teams, ofwel 65 mannen en drie vrouwen om een vermelding in het klassement van NieuweVispas 2018 en natuurlijk het belangrijkste, de titel “Mannen van Eer”.

Ook dit jaar is de non-profit wedstrijd met behulp van vrijwilligers en sponsoren georganiseerd. Het viswater betrof wederom de wateren op en rondom de Kagerplassen en het Braassemermeer. Het is een divers water rijk aan snoek, snoekbaars, baars en soms een dikke roofblei of meerval. De vangsten waren enkele weken voor de wedstrijd wisselend, dit waarschijnlijk als gevolg van de milde winter.

boten zijl 2018

Boten verzamelen zich langs de zijldijk

De Leidsche HengelaarsbondSportvisfederatie Mid-West Nederland en Hengelsport Vereniging de Leede, leverden dit jaar weer een mooie bijdrage met het verstrekken van de wedstrijdvergunningen. De Leidsche Hengelaarsbond willen we nogmaals bedanken voor hun extra bijdrage aan deNieuweVispas 2018.

Vinnig wil de sponsoren nogmaals bedanken voor hun donaties en inspanningen;

 • Raymarine
 • Fox Rage
 • Jochem Myjer
 • Timmerbedrijf Smit
 • Visgids Dennis Veug
 • Restaurant Siri thai
 • Hotspot Fishing
 • Hengelsportleiden
 • Drankhandel Wines and More
 • Hengelsporthuis Sam Teunissen
 • Hengelsporthuis Henk Teunissen
 • Leidse Hengelaarsbond
 • Sporvisfederatie Mid-West Nederland
 • Hengelsportvereniging de Leede

 

De start van deNieuweVispas

‘s Morgens 06.45 uur kwamen de eerste deelnemers in het schemerdonker aangevaren. De aangemeerde boten werden door Rutger en Ricardo gecontroleerd op levendaas.  68 Roofvissers kregen een warm welkom met hete koffie en koek van Bas. Wat een fantastisch gezicht, 34 boten langs de Zijldijk! Na het uitdelen van de envelopen met de wedstrijdmaterialen werd door Danny het welkomswoord gedaan en de wedstrijdregels doorgenomen. De wedstrijd ging precies om 08.00 uur van start.

Knipsel.JPGsasasa

Danny neemt de spelregels nog een keer door.

Dit jaar was er weer een goodiebag met kunstaas, Raymarine petjes en dvd. Deze goody bag werd mogelijk gemaakt door Timmerfabriek Smit, Hengelsport Leiden en Raymarine.

 

De Wedstrijdregels

 • Iedere deelnemer moet in het bezit zijn van een geldige vispas
 • Het team met de meest opgetelde centimeters gevangen roofvis wint, de titel “Mannen van Eer
 • De toegestane regels van Sportvisserij Nederland gelden; maximaal 2 hengels per persoon en natuurlijk geen levendaas
 • Elke gevangen roofvis moet duidelijk worden gefotografeerd met logo en meetlint/plank, kop links, buik onder en staart rechts
 • Elke vis wordt genoteerd op de vangstlijst
 • Het is een “catch and release” wedstrijd, dus elk gevangen vis moet levend worden teruggezet
 • De vangstlijst dient om 15:00 uur te worden ingeleverd aan de wedstrijdorganisatie

 

De weersvoorspellingen waren ook dit jaar meer dan goed, windkracht 2 geen regen en een temperatuur van rond de 8 graden, echt roofvis weer.

De boten vertrokken naar hun favoriete stekken. Veel teams trollend, anderen gingen vol gas naar hun hotspots. Ook dit jaar waren er teams die direct met doodaas van start gingen. De snoekbaarsvissers zouden dit jaar wel eens in het voordeel kunnen zijn vanwege de lage windkracht.

 

Wij, Team Vinnig, gingen niet direct van start. We wilden iedereen, dus ook de laatkomers, verwelkomen en voorzien van het juiste wedstrijdmateriaal. Rond half tien ging voor ons de wedstrijd pas van start.

Al snel kwamen de eerste vangstmeldingen binnen van mooie vissen. Onze voorspelling m.b.t tot goede vangsten als gevolg van het zachte weer werden bevestigd. Op het Noordoostelijke deel van het wedstrijdwater werd al direct goed gevangen. Toch waren er ook teams die het zwaar hadden.

snoek roofvis

Djuri van team duo penotti met een dubble strike.

Het werd spannend, er werden grote vissen gevangen. Wij zelf waren nog druk bezig met organiseren en binnenkomende telefoontjes mer vragen en appjes. Van rustig vissen kwam niet veel. Dit drukte de pret uiteraard niet, het liep goed!!!

Ook dit jaar hadden de deelnemers geen problemen om de vissen volgens het wedstrijdregelement te fotograferen. Kop links, staart rechts en fotologo met meetlint/plank zichtbaar.

Knipsel.JPGmeetplank

Kop links, buik naar onder, staart rechts en logo er op.

Wat het vissen betrof hadden we zelf een taaie dag. We vingen eerst twee ondermaatse snoek. We besloten van tactiek te wisselen en verder te gaan voor die ené grote snoek. Helaas, we hadden niet veel tijd en moesten zonder resultaat terug naar de finish.

De binnenkomende “Mannen” werden door ons verwelkomd. Een snelle blik op de vangstlijsten gaf de indruk dat het spannend zou worden, veel lijsten met 5 vissen. Bij het zien van twee lijsten wisten we da teen van deze teams zou winnen en de titel de “Mannen van Eer”. We hadden ook direct de 3 metersnoeken in het vizier. Er werd relatief veel snoekbaars gevangen en opvallend geen maatse baars.

metersnoek

Er werden dit jaar maar liefs 3 metersnoeken gevangen.

Om zeker te zijn van de echtheid van de vermeldingen op de lijst, hielden we ter plekke een korte camera controle. De echte meting door onze jury in het clubhuis van de Leidse Hengelaarsbond is bepalend voor de uitslag .

Kort na de wedstrijd, arriveerden de eerste teams in het clubhuis van de Leidsche hengelhengelaarsbond. De vangstlijsten werden dit jaar door Marie  deskundig gecontroleerd. Dit gaf ons dit jaar meer tijd om vangsten en verhalen te delen met deelnemers. De deelnemers hadden het onderling goed naar de zin. Onder het genot van meerdere drankjes en het overheerlijke eten kwamen de verhalen los, stekken techniek en vangsten werden besproken. Dit is waar het om gaat, roofvissers “Pur Sang”. Professionals, locals en recreatievissers, het was gezellig en leerzaam voor iedereen. Het is een dag geworden waar men ieder jaar naar uitkijkt, TOP!!!

Snoek snoekbaars

Het liep langzaam vol in het clubgebouw van de Leidsche hengelaarsbond

 

We hadden een hoop prijzen te verdelen, maar er was ook dit jaar maar één titel die de wedstrijd draagt, de titel “Mannen van Eer”.

De Uitslag voor 2016

danny klaas 2018

Na de warme maaltijd was het tijd voor de prijsuitreiking.

 

De eerste plaatsDe wisselbeker van de “Mannen van Eer” en Raymarine Axiom7 ging naar het duo Dennis Veugelers en Djuri Hou. De optelling van 17 snoeken leverde hen een totale lengte van 953 cm op. Dit is een nieuw record, er is nog nooit zoveel cm maatse vis gevangen tijdens een DenieuweVispas wedstrijd.

winnaars2018

De winnaars van de NieuweVispas2018. Dennis Veug en Djuri Hou

 

Tweede plaats

Twee Fox Rage Spinhengels met molens gingen naar Dennis van de Ing en Jasper van de Weijden met een totale lengte van 734 cm. Zij hadden 13 snoekbaarzen en een snoek gevangen.

Knipsel.JPG2e plaats

De tweede plaats: Dennis v. d. Ing en Jasper v. d. weijden

Derde plaats

De derde plaats, twee Fox Rage hengels met shads, was voor Marcel van Tongeren en Rob van de Kay. Zij hadden een totale lengte van 332 cm met snoeken.

Knipsel.JPG3eplaats

De derde plaats: Marcel van Tongeren en Rob van de Kaay

 

Vierde Plaats

Willem de Groot en Jur Tijssen kwamen met een totale lengte van 316 cm in aanmerking voor de 4e prijs.  Zij hadden ook 5 snoeken. Zij wonnen 2 doodaas hengels van Fox, aangeboden door Hengelsport leiden en Roofvisaas.nl.  Helaas konden de heren er niet bij zijn. De hengels werden later die week in ontvangst genomen.

 

Vijfde Plaats

De vijfde prijs, een compleet verzorgde dag snoeken op de Kagerplassen met visgids Dennis Veug (de winnaar van DeNieuweVispas 2018), was voor Freek Cox en Jeroen Hengeveld. Zij eindigden met 5 snoeken op de vijfde plaats met een totale lengte van 302 cm.

Knipsel.JPG4e plaats

Vijfde plaats voor Freek en Jeroen.

 

De grootste snoek

De grootste snoek, 107 cm, van “deNieuweVispas” editie 2018 werd gevangen door Martijn Gennissse. Met deze snoek staat hij op nummer twee in de Hall of Fame allertijden.

grrotste snoek

De grootste snoek was voor Martijn. Een slanke vis van 107cm

 

De een na grootste snoek

Kees van de Kaay had een prachtige snoek van 103 cm. Hiermee komt hij in de hall off fame. Deze vis werd beloond met een cradle (savage gear) aangeboden door Siri Thai.

Knipsel.JPGmeterer

Een hele mooie metersnoek voor Kees van de Kaay.

 

De grootste snoekbaars

Jasper van der Weijden. Hij ving de grootste snoekbaars, 66cm. Hij mag naar de nieuwe show van Jochem Myjer, 2 VIP kaarten voor de voorstelling Adem in, Adem uit.

grootste snoekbaars

Prachtige snoekbaars voor Jasper.

 

 

De grootste baars

We hadden de minimum maat voor baars opgehoogd naar 30cm. Dit hebben we geweten. Er werd geen baars boven deze minimum maat gevangen.

De meeste vissen

Een wildcard voor de roofvis wedstrijd “predatorcup” ging naar Dennis Veug en Djuri Hou. Zij hadden 17 maatste snoeken. Ook dit is een nieuwe record.

Knipsel.JPGmeeste vis

Maar liefst 17 snoeken hadden ze.

 

De mooiste foto

Waardebonen te besteden in Sams Hengelspothuis gingen naar Larrissa Lurra van Team Lund.

Knipsel.JPGmooi

De mooiste foto.

 

larissa

Mooiste foto was voor Larrissa.

 

 

De jongste visser

Ricardo van Oudenhoven, gastauteur vinnig.nl, was eindelijk niet meer de jongste. De prijs ging naar Hendrick, hij kreeg petjes, kunstaas en een molentje aangeboden Hengelsporthuis Henk Teunissen.

jong

Dit jaar een nieuwe jongste visser.

 

Top vijf “deNieuweVispas 2016″

 • Dennis Veugelers en Djuri Hou 953cm
 • Jasper van der Wijden en Dennis van de Ing 734cm
 • Marcel van Tongeren en Rob vd Kaay 332cm
 • Willem de Groot en Jur Tijssen 316cm
 • Freek Cox en Jeroen Hengeveld 302cm

 

Samenvattend was de gehele wedstrijd een groot succes, aardig weer, en er zijn wel 97 maatse vissen gevangen; 72 snoeken, 25 snoekbaarzen. Vrijwel alles liep gesmeerd en de sfeer onder de deelnemers was uitermate goed. Er zijn drie prachtige metersnoeken gevangen en een opvallend groot aantal maatse snoekbaarzen. Niet alle teams hebben hun lijst ingeleverd, deze gegevens kunnen we daarom niet meenemen in de statistieken. Wat verder opviel is dat de top vijf bijna elk jaar door de zelfde teams wordt ingenomen.

Ook dit jaar hebben teams aangegeven deze topwedstrijd volgend jaar niet te willen missen! Ook willen we onze hoofdsponsor Raymarine nog eens extra in het daglicht zetten. Bedankt! Ook Fox rage danken wij in het bijzonder voor de prachtige prijzen.

 

 

Team Vinnig

Danny Sin & Klaas Hoogduin