De eerste dagen van het nieuwe roofvisseizoen 2018.

De opening 2018.

De spanning zat er flink in, ik had geen oog dicht gedaan. Tering, wat had ik zin om te vissen. En natuurlijk mijn nieuwe Alumacraft ontmaagden.

Ik ben met Marie op de boot en we varen in het donker richting een stek waar ik eigenlijk al jaren het seizoen start. Het is een eind varen maar dan heb je wel vangstgarantie. Na die vervelende gesloten periode moet er vis in de boot komen. Als we om 05:00 op de stek zijn aangekomen blijken wij de enigste te zijn, daar word ik blij van. Het plan was simpel, gewoon 4km per uur trollen met 2 goud-oranje SSR’s achter de boot en ieder iets naar keuze aan de handhengel. Ik vis hier altijd met goud-oranje, het water is bruin en troebel, deze kleur werkt hier prima.

Het duurt niet lang voordat Marie haar hengel krom buigt. Een leuke snoek had zich in de kleur goud vergist en mag als eerste mijn nieuwe boot bekijken.

snoek

De eerste vis in mijn nieuwe boot.

Geen 10 minuten later begint mijn SSR hengel te ratelen, ik denk vast te zitten en gooi de motor uit. Het vastzitten klopt, alleen niet aan de bodem. Een hele grote snoek begint als een idioot te zwemmen. Meters lijn worden er van mijn ABU C4 getrokken en dat in standje dicht. Ik begin te twijfelen, is het geen meerval? Twee jaar geleden ving ik  hier nog een meerval op een gouden SSR. Ik kan de vis net langs een stijger manoeuvreren waarna ze zich laat zien, een slanke snoek met een mega brute kop. Op de plank is ze net geen 110.

staart snoek

Net geen 110.

 

 

snoek

wat een pracht vis.

109 snoek super shad rap

Beter kun je een seizoen niet beginnen.

Tijdens het fotograferen loopt er kuit uit haar. Bizar, nu nog aan het paaien. Ik begrijp ook echt niets van die vervelende gesloten tijd en dit is weer een bewijs dat er niets van klopt.

kuit snoek

Nog kuit aan het schieten….

We varen verder en ik krijg nog even een stropdas momentje. Het blijft mij altijd verbazen, geen half uur geleden vang ik een een snoek van 109 en nu een van nog geen 50 cm op precies dezelfde goud-oranje SSR.

strpdasssr

Zelfde aas totaal ander formaat vis.

Hierna blijft het stil op deze stek, het boeit me niet want ik geniet na van die 109. De temperatuur loopt al aardig op en we besluiten rustig naar huis te trollen. Marie experimenteert onderweg met wat kleinere lures en weet zo nog een prachtige baars te foppen.

baars

Mooie baars voor Mrie.

Een ochtend met Dennis Veug op pad.

De plannen waren al een week eerder doorgesproken en Dennis kon niet wachten om op mijn nieuwe boot te vissen. Dennis is echt super handig met de fireball montage en dit werd dan ook de visserij van de dag. Verse dode dikke blijen en voorns werden aan de fireball hengels gehangen en ver achter de boot nog 2 dobbers met doodaas. Eerst zochten we naar planten, waar het vorig jaar nog vol stond bleek het dit jaar kaal te zijn. Ze zijn hier op de Kagerplassen een antiwaterplanten campagne begonnen omdat het hinderlijk zou zijn voor boten en watersporters.

zie link:  https://www.rijnland.net/actueel/nieuws/nieuws-2015/rijnland-start-proef-met-aanpak-hinder-waterplanten-in-kagerplassen

Dit maakt mij echt woedend, en de vissen en vissers dan? Echt klootzakken!! Ik hoop dat de lokale hengelaarsbonden hier iets mee doen. Ik betaal jaren lang contributie en wil dat zij zich hard maken voor deze zaken. Al met al zag het er dus slecht uit, de maaiboten hadden hard gewerkt.

We viste de gebruikelijke taluuds af en kwamen op een stek welke meestal in de herfst pas loopt. Hier ging het los, aanbeet na aanbeet volgde. Het bizarre wat dat niets bleef hangen. Gek werden we ervan! Uiteindelijk wisten we er ieder toch een te vangen, 2 pracht snoeken.

klaasdenniss

Toch nog een mooie snoek voor Dennis.

klaasdennis

Niet voor niets vroeg opgestaan.

Lekker lang licht.

Na een dag werken kun je in deze tijd nog heerlijk vissen. Marie en ik wilde een ander deel van de plassen bekijken, gewoon trollen en wat ondiepe stukken uitgooien met jerkbaits en grinders. Het was echt een heerlijke avond met een gezonde kabbel op het water, echt snoek weer. Het bleek alleen niet mijn dag te zijn. Marie viste er op los en ving alles net voor mij weg! Geen echte monsters, maar ze had er veel lol in. Hieronder haar mooiste vissen van die avond. Uuh en ik blankte kei hard!

snoek ma

alles was voor Marie.

marrrrrr

Ja hoor… Ook nog snoekbaars.

Knipsel

Tja…

RZM.

RZM? Wat betekend dat? Rutger is een goede vriend en vismaat van mij. Hij heeft mega grote roofblei (84cm, Nederlands record is sinds een paar maanden 85cm) gevangen en hij heeft de PENN challenge (marlijnen en sailfish) ooit in zijn eentje gewonnen. Rutger kan dus wel een beetje vissen, zeg maar goed vissen. Het bizarre is dat hij een vloek draagt, hij heeft nog nooit een metersnoek gevangen. Dus RZM (Rutger zonder metersnoek) noemen we hem tegenwoordig. Het uitspreken van “Rutger zonder metersnoek” werd te pijnlijk, dus nu RZM. Rutger en ik hebben het vaak over deze vloek en ik wil hem doorbreken, ontvloeken zeg maar.

Dus RZM, Marie en ik hadden een missie, de vloek doorbreken. Er werd met zonsopkomst verzameld en we gingen naar mijn metersnoeken stek. Super taai water, maar als er een komt dan is ze groot. Dikke dode aasvissen werden super traag gesleept. Op deze stek krijg je weinig kansen en alles zou voor RZM zijn. Die vloek moet kapot!

Na 1,5 uur wat het eindelijk zo ver, er plopte een dobber onder! Aan de manier waarop de dobber ondergaat weet ik of het een grote is. Dit was een grote “PLOP”. Rutger sloeg aan en een grote snoek gierde door de slip. Yes, hebbes! Een echt super sterke snoek werd kundig door RZM naar de boot gedrild en ik schepte haar snel. Snel op de meetplank en Aaaaai, aaaaaai. Net niet….. Die kut vloek is sterker dan ik dacht! NOOOOOOOOOOO!

rutnet niet

Net geen meter! Kutzooi…..

Hierna kregen we nog een aanbeet maar deze liet direct los. Onderweg naar huis hadden we gemengde gevoelens. Rutger was blij met zijn vangst maar realiseerde zich ook dat hij waarschijnlijk voor altijd vervloekt is!

Klaas Hoogduin.