15-12-2013. actief statisch vissen op snoek

Korte Snoekdagensnoek snoeken roofvis vinnig de nieuwe vispas snoekbaars

Vandaag had ik een afspraak met Peter Ouwendijk (sharky). Peter is een goede vriend die ik tijdens het biggame vissen in Kenia heb leren kennen, hij heeft meerdere Europees- en wereldrecords op z’n naam staan. Zijn bijnaam is niet voor niets Sharky, hij heeft de bruutste grootste haaien stand-up gevangen. Met Peter achter de snoeken aan, betekent grote snoeken vangen, dus ik had mega grote dode voorns geregeld en hij had jumbo sardines. Het plan was om statisch met de boot op hotspot te vissen, ankeren en dan de dode vis onder de dobber met stroming en wind heel rustig te laten verplaatsen. Als er binnen een uur geen aanbeet zou zijn verder trollen naar de volgende hotspot en dan weer een uur de voorns en sardines onder de dobber, enz enz.. Dat was het plan, actief statisch vissen.

Om 7 uur schudden we handen en werd mijn boot ingeladen. Op de eerste stek haalde ik mijn aasvissen te voorschijn, Peter keek z’n ogen uit naar mijn mega voorns, 500-700 gram per stuk. Dit is wel erg groot, zei hij. Ik gooide er gelijk een in en hij startte met een sardine. Terwijl ik m’n tweede hengel wilde optuigen was m’n mega voorn al gepakt. Kort lijn geven en dan voluit aanslaan, HANGEN!! Een dikke snoek mokte flink naast de boot, heerlijk.  Na een korte dril op de meetplank 94cm en lekker dik.

snoek_roofvis_snoeken_doodaas_vinnig

Dikkertje van 94cm.

Wat een begin, top! Na een uur staren en praten werden onze vissen niet meer gepakt. Dus verkassen (trollen) naar stek 2. De aasvissen werden weer ingeworpen en het wachten begon weer. Na 30 minuten was het Peter’s sardine die opeens begon te zwemmen. Kort wachten en weer voluit aanslaan… hangen!! Een lompe diepe dril volgde, ook dit duurde niet lang. Schepnet er onder en binnen die vis. Deze was een stuk groter dan de eerste. Ik schatte haar  102 cm.  Op de meetplank kwamen we uiteindelijk op 99 cm. Peter wilde een metersnoek, maar wat we ook deden, ze bleef 99 cm. Toch weer een prachtvis.

snoek snoeken roofvis vinnig de nieuwe vispas

Ook lekker op gewicht deze net snoek van 99 cm

 

Het uur werd weer uitgevist zonder resultaat. We herhaalde dit op dezelfde wijze stek na stek, 60 minuten wachten en indien geen beet, hup naar de volgende stek. Zo goed als deze tactiek startte, zo stil bleef het de rest van de dag. Peter loste nog een grote snoek tijden het trollen, verder bleef het stil.

 

Conclusie

Al met al was het een hele gezellige dag met twee dikke bijna metersnoeken. Deze wissel tactiek van doodaas vissen leverde twee mooie vissen op, misschien hadden we er wel meer gevangen als we op de eerste stek waren gebleven. Wat ik wel weet is dat die karpermethode (rodpot) me de laatste maanden weinig heeft opgeleverd.

Klaas Hoogduin.

snoek snoeken roofvis vinnig de nieuwe vispas snoekbaars