Wedstrijdverslag 2013

header vispas uislag

 

 

 

 

 

17 februari 2013. De tweede editie van roofviswedstrijd “de Nieuwe Vispas” is gestreden. Na het succes van deze roofviswedstrijd in 2012 blijkt het animo om in 2013 deel te nemen hoog. In totaal streden er 12 teams, 24 mannen, om de eer.

Ook dit jaar is de non-profit wedstrijd met behulp van vrijwilligers en sponsoren georganiseerd. Het viswater betrof wederom de wateren op en rondom de Kagerplassen en het Braassemermeer. Hengelsport Vereniging de Leede, de Leidsche Hengelaarsbond en Sportvisfederatie Mid-West Nederland verleenden hun medewerking d.m.v. het uitgeven van de juiste wedstrijdvergunningen.

Sponsoren
De wedstrijdleiding wil de volgende sponsoren bedanken voor hun donaties en inspanningen;

De aftrap
Rondom 07:15 werden de eerste teams onder de Zijlbrug verwelkomd. De boten werden aangelegd en handen werden geschud. De spanning zat er onder de eerste teams al behoorlijk in. Onder het genot van een warme kopkoffie met een gevulde koek werden de wedstrijdreglementen doorgenomen, de vergunningen en het logo van “de nieuwe vispas” uitgedeeld. Nadat alle koppels waren gearriveerd werd voor alle duidelijkheid nog een keer de regels van de wedstrijd uitgelegd. Om 7:55 barste de wedstrijd los.

Aandachtig werden de regels nog een keer aangehoord

Aandachtig werden de regels nog een keer aangehoord

Regels:

  • Het team met de meest opgetelde centimeters gevangen vis wint, de eer
  • De toegestane visregels gelden; dus maximaal 2 hengels per persoon en natuurlijk geen levendaas
  • Elke gevangen roofvis moet duidelijk worden gefotografeerd met logo en meetlint/plank, kop links en staart rechts
  • Elke vis wordt genoteerd op de vangstlijst
  • Het is een “catch and release” wedstrijd, dus elk gevangen vis moet levend worden teruggezet
  • De vangstlijst dient om 15:00 te worden ingeleverd aan de wedstrijdorganisatie

Fantastisch weer
Het was vrijwel windstil bij een temperatuur van 7 graden. Het ijs van de afgelopen weken was volledig van de viswateren verdwenen. De zon scheen volop en er stond geen wolkje aan de hemel. De boten vlogen na  de aftrap alle richtingen uit, sommige trollend en andere gingen direct naar de hotspots om die uit te gooien. Voor het duo Ricardo en Rutger van Oudenhoven startte de dag minder florissant, zij hadden vlak voor de wedstrijd  motorpech en werden gedwongen om statisch met doodaas te gaan vissen. Nadat de eerste uren waren verstreken gingen de telefoontjes, whatsappjes en berichtjes over en weer; er werd blijkbaar al vis gevangen, en hoe!

Er gingen verhalen rond dat het team van Sam Teunissen in de loop van de vroege ochtend al 8 snoeken had gevangen. Verder werd zelfs een “double strike” genoteerd voor het team van Jesper Smorenberg en Sean Wit (Team Metersnoeken)

“Double Strike” voor Jesper en Sean

“Double Strike” voor Jesper en Sean

Langzaam kwam het zonnetje door en werd het buitengewoon aangenaam, dit terwijl het een week eerder het nog spookte met ijzige temperaturen en stormachtige wind. Het werd al snel duidelijk dat er echt voor “de eer” werd gestreden. De meeste teams zagen wij (de wedstrijdorganisatie) zeer actief, met verschillende methoden vissen.

P1050512

Tijd voor een geintje was er natuurlijk ook, deze zoutwater roofvissen werden door de wedstrijdleiding direct afgekeurd

Voor sommige teams was het wat wennen om de gevangen vissen op de juiste manier te fotograferen, maar dit lukte in alle gevallen wel. Om ca. 15:00 arriveerden alle boten weer onder de Zijlbrug. De vangstlijsten werden ingeleverd en het werd al snel duidelijk dat er vier teams kans maakten op de wisselbeker en de eer.

De visdag werd afgesloten en alle teams kwamen rond 17:00 weer samen in “Petit Restaurant Het Valkje” waar de prijsuitreiking plaats vond. Eerst werd er heerlijk en vooral gezellig gegeten onder het genot van de nodige drankjes. Visverhalen gingen over en weer. Na de maaltijd, een heerlijke “Captains Diner”, werd de uitslag van de wedstrijd bekend gemaakt.

Na zo´n fantastische visdag gaat die heerlijke maaltijd er wel in

Na zo´n fantastische visdag gaat die heerlijke maaltijd er wel in

De eerste prijs
De eervolle vermelding op de wisselbeker en de Abu Garcia Ambassador Classic C4 reel met gevlochten lijn en jerkbaithengel, ging naar het duo Marcel van Tongeren en Rob van de Kaay met een totale lengte van 792 cm 11 snoeken, waaronder één van 90 cm en één 96 cm.

De "eer" en de winnaars van “De Nieuwe vispas 2013” Marcel van Tongeren en Rob van de Kaay

De “eer” en de winnaars van “De Nieuwe vispas 2013” Marcel van Tongeren en Rob van de Kaay

De tweede prijs
Waardebonnen van Sam’s Hengel Sporthuis gingen naar Jerry van de Kaay en Kees van de Kaay met een totale lengte van 674 cm, 12 snoeken

De derde prijs
Waardebonnen van Sam’s Hengel Sporthuis gingen naar Jesper Smorenberg en Sean Wit met een gezamenlijke lengte van 657 cm, 10 snoeken, waaronder één van 96 cm

De grootste vis
Het roofvislandingsnet van Rozemeijer of een Medusa ging naar respectievelijk Marcel van Tongeren en Jesper Smorenberg, beide hadden een snoek van 96 cm gevangen.

De meeste vissen
2 Rozemeijer pluggensets met opbergdoos aangeboden door Timmerbedrijf Hageman, gingen naar Jerry van de Kaay en Kees van de Kaay, 12 snoeken

De mooiste foto
Pluggenset Van Bruchem Pluggenbouw ging naar Marcel van Tongeren, omdat zijn vette snoek van 96 cm een prachtige donkere tekening had.

De kleinste visser
Savage gear plug ging naar Ricardo van Oudenhoven, hij is pas 11 jaar en super fanatiek, hij gaat in de toekomst een van de grote concurrenten worden.

Met deze plug ga je volgend jaar winnen!

Met deze plug ga je volgend jaar winnen!

Marcel van Tongeren met zijn 96 cm

Marcel van Tongeren met zijn 96 cm

Vol in de zon, Jesper met zijn 96 cm

Vol in de zon, Jesper met zijn 96 cm

TOP 5 van de tweede editie van “DE NIEUWE VISPAS”

1. Marcel van Tongeren en Rob van de Kaay (792 cm)
2. Jerry van de Kaay en Kees van de Kaay (674 cm)
3. Jesper Smorenberg en Sean Wit (657 cm)
4. Sam Teunissen en Rob Kokshoorn (566 cm)
5. Team Ruigrok en Brama (146 cm)

Succes
Samenvattend was de gehele wedstrijd een groot succes, super weertje, en er zijn wel 58 roofvissen gevangen; 52 snoeken, 3 snoekbaarzen en 3 baarzen. Vrijwel alles liep vloeiend en de sfeer was goed. Helaas werd er geen metersnoek gevangen, maar met de twee prachtige snoeken van 96 cm toch een mooi resultaat.
De wedstrijdleiding had naar eigen zeggen een prima wedstrijd georganiseerd, met als kanttekening dat zij zelf matig (eigenlijk slecht) hadden gevangen en de wisselbeker een jaar moeten missen (vorig jaar hadden zij de “eer” wel te pakken).

Verder is het nog noemenswaardig dat familie Van de Kaay de andere roofviswedstrijd in de regio, van Sam´s Hengelsporthuis, 12 keer van de 14 edities hebben gewonnen. En dat vrijwel alle duo´s hebben toegezegd er volgend jaar weer bij te zijn.
In één woord “SUPER” en tot volgend jaar “Mannen van Eer”!

Team de Nieuwe Vispas
Klaas Hoogduin en Danny Sin
www.vinnig.nl