29-09-2013 12 snoeken + 1 roofblij Topdag

Onrust snoek snoeken snoekbaars vinnig doodaas

Ik ben de hele week al onrustig, de herfst komt er aan, dit betekend dat de snoek zich gaat vol eten. En ik weet ook nog eens waar ze dat doen want dit ritueel herhaalt zich namelijk elk jaar.  De snoek trekt uit de grote plassen en gaat naar bepaalde plekken waar meer witvis zit. Daar liggen ze dicht bij elkaar en voelen elkaars “voedsel” concurrentie. Ze zijn hierdoor zeer agressief en de vangst van meerdere grote snoeken op een dag, is geen uitzondering. Gedurende de week maak ik een afspraak met Rachid, een hele goede visser en een beste vriend. Wij hebben samen in Leiden geneeskunde gestudeerd, veel in de kroeg gezeten en natuurlijk samen gevist.

Om 6:30 staat Rachid met zijn hengelspullen voor de deur, het is nog donker en ik ben al druk met de boot bezig.  Snel inladen en wegvaren, want ik wil voor het licht is de eerste hengels in het water hebben.

Roofblei verrassing

Op de plassen leveren de gebruikelijke plekken niets op, de fishfinder laat op 7 meter diepte veel signalen zien. Ik denk dat het snoekbaars is en daar komen we niet voor, ons aas richt zich op grote snoek. Bulldawgs, en Super Shadraps hangen er aan, wat mij betreft is er in deze tijd van het  jaar geen betere combinatie.

Niets, niets en nog eens niets, totdat ik voor de derde keer over een bekende stek vaar.  Mijn steunhengel met shadrap schiet krom in de steun en de slip giert. Na een diepe dril komt er opeens een zilveren pijl boven, WAAAAAAAT een mega roofblei. Snel het schepnet eronder, deze moet de boot in. En wat voor een, 81 cm en moddervet. Ik ben heel blij met deze roofblei want dit is ook een nieuw PR. Dit is pas de tweede roofblei die wij op de plassen hebben gevangen. En wat voor één, 81 cm en moddervet.

snoek snoeken snoekbaars vinnig doodaas

Wat een bullebak, 81cm, heerlijk!

 

snoek snoeken snoekbaars vinnig doodaas

Nog een keer omdat het kan

We herhalen de vaar route nog eens, dit levert voor Rachid een mooie snoek op. Met 74cm een prima vis.

 

snoek snoeken snoekbaars vinnig doodaas

Rachid met zijn eerste snoek van de dag

We vissen de stek nog een paar keer af, maar dit levert niets meer op. Dus weg van die plassen, ik wilde naar mijn geheime herfststek, lekker aantallen scoren. Vorige week ving ik hier ook bizar veel snoek, (ik had hier geen stuk over geschreven omdat de grootste slechts 80cm was).

Vreetfestijn is begonnen

 De herfststek ziet er prachtig uit, kraakhelder en de waterlelies sterven al goed af. Snoek zit er, de ene na de ander wordt er gevangen. De meeste snoeken zijn tussen de 50 en de 80cm, alles wordt op de Bulldawg en Shadrap, gevangen. Als een van ons van aas wisselt blijft de ander gewoon vangen op de Bulldawg of Shadrap, dit resulteert er in dat we beide continu een Shadrap en een Bulldawg aan de speld hebben hangen.

 

snoek snoeken snoekbaars vinnig doodaas

Mooie snoek voor Rachid

 

Lekker bezig Klaassie, mooie snoek!

Lekker bezig Klaassie, mooie snoek!

 Ik lunch altijd aan het water, de boot wordt bij een restaurant aangelegd. We leggen dan de doodaas hengels in, en de zoute vis wordt langs het talud geplaatst. Terwijl wij op het terras genieten van onze lunch met biertje houden we de dobbers nauwkeurig in gaten.  Ons aas bleef helaas onaangeroerd. We varen na de lunch verder, we hebben het erover dat er nog een metersnoek moet komen, eentje om de dag helemaal af te maken. En niet veel later sta ik met een bizar kromme hengel, m’n St Croix kraakt en de lijn zingt in de wind. Een prachtig metersnoek komt boven, slechts aan een velletje gehaakt. Snel werd ze geschept, in het net valt de Super Shadrap uit de bek. Op de plank komt ze tot 104 cm, verder al lekker op gewicht.

 

Lekker bezig Klaassie, mooie snoek!

104cm snoek, mooi en sterk. Hier kwamen we voor

 

snoek snoeken snoekbaars roofvis

Lekkarrrr

We vervolgde onze trip, en bleven snoek gestaag vangen. Dan is het Rachid die een enorme beuk op zijn bulldawg kreeg. Aan de grijns op zijn gezicht zag ik meteen dat het serieus was, een echte beuker. Na een mooie dril kwam er een prachtige dikke geblokte  metersnoek boven. Deze is nog een stuk groter dan die 104, maar vooral breed en woest. Nog vechtend in het water zeiden we dat ze over de 110 zou komen. Op de plank stopt de teller bij 107cm. Een stuk korter dan we dachten, maar een pracht van een meter+ snoek

 

Wat een massieve bak!

Wat een massieve bak!

 

Grrrrr…

Grrrrr…

 

We visten de dag nog uit en waren voor het donker thuis.

 

Conclusie

Concluderend was het een top dag, 13 vissen in de boot en een perfecte verdeling, ik 7 en Rachid 6, waaronder een PR roofblei voor mij en ieder een metersnoek.  Verder is de snoek nu echt weggetrokken uit de plassen en begint mijn herfststek te lopen.

Wat ik verder nog kwijt wil is dat Rachid een hele goede snoekvisser is en dat ik hierdoor ook beter vis, de lat ligt hoog. Ik kan niet wachten om weer te gaan. Bedankt Rachid en hopelijk tot snel.

 

Klaas Hoogduin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>