20-6 Taaie dag levert PR baars op

PR Baars in de ochtend

Zaterdagochtend om 5 uur in de boot. Het is niet te warm, half bewolkt er staat een klein windje, het ziet er naar uit dat het een perfecte visdag wordt. We hadden besloten om met groot aas onder de dobber op een paar bekende hotspots te gaan zitten.

Al trollend met een perfecte zonsopkomst voeren we naar de stekken

de perfecte zonsopkomst, heerlijk zo vroeg op het water!

de perfecte zonsopkomst, heerlijk zo vroeg op het water!

Het aas werd onder de dobbers gehangen en het wachten kon beginnen.

vinnig_snoek_roofvis_doodaas_danny_baarsHet duurde niet lang of de dobber werd met een knaller omlaag getrokken. Ik sloeg dan ook direct aan. M’n 3 Lbs. Karperhengel stond volledig krom en er werden meter lijn van de spoel genomen. Vlak bij de boot was er een enorme meter+ snoek zichtbaar. De snoek nam weer een run de diepte in  en plots was alle spanning van de lijn. De ijzerlijn was gebroken op de sleeve. K.U.T.

Niet veel later ging de dobber met een langzaam loopje omlaag. Ik sloeg wel direct aan. Met deze warme watertemperaturen wil je niet lang/diep onthaken en de vis slopen, dus snel aanslaan scheelt dan ook een hoop. De vis dook als een dolle de diepte in, ik dacht snoekbaars te hebben, maar vlak bij de boot riep Klaas “Vette Baars”

Met deze vis heb ik m’n pr baars verbeterd, deze staat nu op 44 cm. Het mooie is dat ik de baars ving op een dikke ruisvoorn van ruim 20 cm.

Een dikke 44'er op een aasvis van 20cm, gulzig!

Een dikke 44’er op een aasvis van 20cm, gulzig!

Het was een tijdje stil. We gingen naar een brug waaronder Klaas en ik al meerder dikke vissen wegtrokken. Binnen 10 minuten ging de dobber van Klaas die inmiddels tegen een pilaar aan lag als een dolle de diepte in. “Als dat maar goed gaat” zei Klaas nog. Klaas. voelde nog even of er spanning op de lijn lag… als een huis! Hij sloeg hard aan. No geen korte ruk van weerstand van de vis en toen … dood… geen spanning meer op de lijn. De vis was om de pilaar gezwommen en had de gevlochten lijn langs de mosselen die aan de pilaar groeien getrokken. Draadbreuk… helaas pindaklaas!

Er gebeurde weinig, dus werd het tijd om te gaan trollen. Klaas z’n hengels schoot krom als een dolle. Er volgde een keiharde dril, valk bij de boot was een dijker van een snoekbaars zichtbaar. De vis nam een run de diepte in…. en los. Nogmaals K.U.T. Jammer maar helaas. Het was taai en duurde dan ook uren voordat er een volgende aanbeet volgde. Klaas gaf mij zijn handhengel omdat hij de tank van de boot moest bijvullen. Ik had de hengel nog geen 5 seconden in m’n hand en vis. Er kwam een klein snoekje omhoog op de Salmo Hornet.

5 seconden en raak op Klaas z'n handhengel

5 seconden en raak op Klaas z’n handhengel

We bleven hetzelfde water uittrollen. Wederom was het mijn reel die door de ratel hen liep. Na een korte drill haalde ik een snoekje boven dat kort daarvoor aardig was aangepakt door een grotere soortgenoot. Wellicht het gevolg van territoriale gevechten.

Leuke snoek met een diepe beetwond in de rug

Leuke snoek met een diepe beetwond in de rug

Het ging opeens snel met de aanbeten. We waren nog geen 10 minuten op weg en de steunhengel schoot goed krom, en de vis sprong direct hoog op uit het water. Op het moment dat ik de hengel uit de steun had kwam de vis nogmaals volledig uit het water. Er volgde een stevige drill waarbij de vis nog eenmaal vrij uit het water kwam. Spectaculair hoor… de vis tot drie keer toe vrij in de lucht en mensen die vol bewondering vanaf de kant het tafreel bekeken.

Eenmaal in de boot bleek dat de snoek, de 7″ Shad Clone volledig had opgezogen. Alleen de lip van de Shad was diep in de bek nog zichtbaar. Met de juiste gereedschappen was de Shad binnen no time uit de bek en keel van de snoek gehaald. Dit benadrukt maar weer eens waarom het zo belangrijk is om een goede onthaaktang  en kleine betonschaar te hebben.

Volledig opgezogen 7" Shad  Clone

Volledig opgezogen 7″ Shad Clone

Na een snel foto werd de vis met weinig moeite weer helemaal bij z’n positieven gebracht en zwom als een torpedo weer het diepe in.

Gulzige snoek op de Shad Clone

Gulzige snoek op de Shad Clone

We besloten er een eindje aan te brijen en trolde rustig terug naar huis. Op de terugweg ving Klaas nog een aantal stropdassen, ook weer allemaal op grote pluggen. De warme dagen maakt de snoek en baars hongerig. Uiteindelijk blijft het een taaie dag als je van 5 tot 22.00  op het water zit en dit de oogst is. De PR baars maakt voor mij de dag toch nog goed.

Danny Sin