21-11-2013. Tarpon “the king”, Florida Goodland dag5


Forida2013dag5

 

Tarpon “the king”.


Vandaag stond er eerst light tackle op het programma. Met garnalen en stukken ladyfish de mangroven af struinen. Er werd gegooid richting de wortels en vis werd er regelmatig gevangen. Dit betroffen met name mangrove jacks.
mangove jack

 

Dit is hem de mangrove jack.

 

Er werd geen snook en geen red fish gevangen. Als bijvangst werd er af en toe een catfish gevangen, deze gingen natuurlijk meteen de bun in. In de middag stond koning tarpon weer op het programma.

Het liep eigenlijk niet echt, we besloten dus gericht aas te gaan vangen voor tartpon.  Dit ging ook matig, maar toen we 8 meervallen hadden besloten we maar naar de stek te gaan. Op de stek aangekomen ving ik nog een enkele meerval en natuurlijk de paling. De vis die mij al 2 dagen aan haai en rog aanbeten helpt. Wij mensen vinden paling een lekkernij, maar de roofvissen hier zijn er nog gekker op.

De hengels met onthoofde meerval werden door Michel uitgezet en het wachten begon… Er gebeurde niets, helemaal niets. Ik had een stuk paling uitgelegd op licht materiaal en tijdens het binnen halen kreeg ik een bizarre achtervolging van een blacktip haai, dit tot vrijwel tegen de boot, brrrrr, spannend.  Op eens begon er toch actie te komen, de paling werd gepakt door een haai, maar deze was veel te groot voor het lichte spinhengeltje.. Verder kregen we een haai op een van de tarponhengels en beet de leader af. Toen gebeurde er iets raars, een van de hengels liep kort en stopte weer, toen heel traag werd er lijn genomen. Ik pakte de hengel en draaide langzaam strak (cirkel haak) , toen sprong er een monster tarpon uit het water, Michel brulde het uit “deze is mega”!!! Het gevecht volgde, meerdere jumps en het buigen voor de koning begon. Wat een geweld. Runs, jumps en wat een kracht.

jumptarpon

 

Monster tarpon aan het springen, wat een geweld.

 

Het gevecht duurde lang, heel lang, na anderhalf uur nog steeds niet bij de boot.
tarpondril

 

Wat een gevecht..

 

Gelukkig werd koning tarpon moe, doodmoe en naderde, ik kon de leader wel pakken, maar zo ben ik niet. Een vis moet in de handen op de foto, anders telt hij voor mij niet!! Hij was vlak bij en zwom op z’n zij, op en klaar voor de foto’s op het strandje verder op.

driltarpon2

 

Hij is er bijna, een glimlach op m’n gezicht, hij is 2 meter lang en ca. 200 pond zwaar.

 

Nog een keer keerde hij en PANG!!! Leader gebroken. NEEEEEEEEE!!!!!! Door geschuurd op z’n harde bek, na een uur en 35 minuten wrijven en schuren. Ca 5-6 kilometer had deze vis ons op sleeptouw genomen. Michel zei dat dit de vis van het jaar zou zijn. Ca. 2 meter lang en 200 pond zwaar… Toine, Pierre en Michel zeiden je hebt hem gevangen, we hadden die leader al een half uur kunnen aanraken… Ik gromde terug, “ik heb hem niet gevangen”, niets….. Geen foto, behalve die jumps. Het is mij niet gegund…  Morgen nog een dag. Het blijft spannend, brrrrrr….

 

Klaas Hoogduin.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>