19-01-2016: Wedstrijdwater levert mooie snoeken en een BIG op

Vinnige wind, toch snoeken!

We zitten vlak voor de wedstrijd. Nog een krappe twee weken en de strijd om de titel “Mannen van Eer” barst los. Klaas en ik hebben afgelopen weekeind een “wedstrijddag” van 08.00 uur tot 15.00 uur op het water gehouden. Zaterdagochtend voor zeven ging de wekker af en half acht stonden we klaar in onze vispakken om de boot in te laden. Het stormde keihard. Wat gaan we doen… Toch maar de doodaas hengels mee en eerst onder de bruggen hangen, kijken of de storm gaat luwen. Trollen gaat nog niet.

De eerste brug… ankeren en de dode voorns onder de dobber. De harde wind en stroming trokken aardig aan de dobbers. Klaas besloot zijn hengel vanuit de boot  over de horizontale liggers van de brug heen te hangen. Het levert direct resultaat op. Binnen vijf minuten een aanbeet, de kop is eraf!

foto02_vinnig_snoek_snoeken_roofvis_snoekbaars

De eerste snoek terwijl we onder de brug de storm uitzitten

Niet veel later ging mijn dobber langzaam onder… “vis”. Ik was ook van de nul.

foto01_vinnig_snoek_snoeken_roofvis_snoekbaars

Tweede snoek op doodaas. De storm is geluwd

Het bleef stil en omdat de wind was gaan luwen besloten we de dobbers binnen te halen en te trollen. Tijd om te zoeken op het wedstrijdwater. We hadden al meerder berichten ontvangen dat er nog steeds goed werd gevangen op de ondiepere delen en we besloten die ook als eerste te bestoken met onze pluggen. Ondertussen hadden Rutger en Ricardo van Oudenhoven zich ook op het water gemeld. We besloten samen op te varen.

foto10_vinnig_snoek_snoeken_roofvis_snoekbaars

Rutger en Ricardo fanatiek in de wind, maar helaas blankte zij

De wind was nog steeds stevig maar het was te doen om de boot netjes langs de kanten af te trollen. De eerste aanbeet op mijn Pike Fighter volgde al snel. Net geen stropdas maar wel een maatse vis.

foto03_vinnig_snoek_snoeken_roofvis_snoekbaars

Kort na de eerste doodaassessie een maats snoekje in de boot

Met niet al te grote tijdsinterval volgde de tweede vis aan de Pike Fighter. Ook dit was weer een maats snoekje. Tijd voor een eerste stropdasfoto.

foto04_vinnig_snoek_snoeken_roofvis_snoekbaars

De eerste stropdas. Toch maats!

Het liep aardig, maar de grotere dames hadden zich nog niet gemeld. We weten dat het die dag een kwestie van tijd zou zijn voordat we grotere vis zouden vangen. Dit bleek ook goed geconcludeerd. Ik kreeg een goede kromtrekker en de reel liep door de ratel heen.  “Vis”! Een korte dril later lag een mooie snoek in het landingsnet. Zeer wedstrijdwaardig! De Abu Garcia Svartzonker Mc Kelly had dit maal de aanbeet geprovoceerd.

foto05_vinnig_snoek_snoeken_roofvis_snoekbaars

Dit zijn de snoeken die over twee weken het verschil gaan maken

We zijn blij met deze vangst maar Klaas begint zich zorgen te maken. het staat al 4-1. Klaas wisselt van tactiek en pluggen. Hij gaat het proberen op groot rubber. De volgende aanbeet is toch weer aan mijn Abu Garcia Svartzonker Mc Kelly. Ook weer een mooie wedstrijdsnoek aan de dreggen. Snelle foto en uitzetten.

foto06_vinnig_snoek_snoeken_roofvis_snoekbaars

Weer een mooie wedstrijdvis op de Abur Garcia Svartzonker Mc Kelly

Het is inmiddels 13.00 uur en we besluiten even een kleine pauze te houden voor koffie en een pilsje. Ondanks de goede vangsten is het toch taai vissen vanwege de lage temperatuur en de snijdende wind.

Groot water… grote snoek

We besluiten groot water op te zoeken. Het is al bijna 15.00 uur en willen nog een grote kledder in de boot hebben. Klaas maakt een kuntaaswissel die hij normaal nooit zou maken. Hij kocht ooit voor de grap een klein roze plugje, de Spro Kaminari Pike Ghost Pink. “Kijken wat dit plugje gaat doen zo vlak voor het eind” riep hij lachend. De plug hing nog geen 10 minuten onder de speld en een aanbeet. ” Beet” riep Klaas. Terwijl bij inhaalde dacht hij aan zijn hengel te voelen dat het om een kleine vis ging. Op het moment dat de kop vlak het wateroppervlakte goed te zien was riep ik “dit is ‘m… de meter” Direct daarna begon de snoek als een dolle de diepte op te zoeken en bleef lijn afnemen. Wat een dril. Sprongen met kop en flank uit het water maakte het fantastisch om te zien. Bij het scheppen had ik dan ook een moddervette snoek in het landingsnet liggen. Klaas had een moddervette Big gevangen. Lekerrrr!!!

foto09_vinnig_snoek_snoeken_roofvis_snoekbaars

Tijdens het onthaken nog even een klapper met de staart

De meetplank gaf een mooie 110 aan, dit zijn de vissen die prijzen en nominaties opleveren.

foto11_vinnig_snoek_snoeken_roofvis_snoekbaars

Een dikke oude snoek vol battle scars was het kersje op de taart die dag

 

foto08_vinnig_snoek_snoeken_roofvis_snoekbaars

Nog een keer van de andere kant, die er minder gehavend uit zag

 

We trolde snel verder in de hoop nog zo een dikke Big te vangen. Na 10 minuten schoot de hengel van Klaas weer krom. Het leverde echter geen Big op maar wel een mooie stropdasfoto.

 

foto12_vinnig_snoek_snoeken_roofvis_snoekbaars

Het stropdasmoment voor Klaas. Klein snoekje, dezelfde plug

We trolde het water nog enkele keren grondig af, maar het was over met de vangsten. Inmiddels was het ook al drie uur.  Het was inmiddels ijzig koud geworden en in de verte kwam een pikzwarte lucht aan waaien. We besloten er een dag van te maken en koers naar huis te zetten.

Al met al was een een geslaagde wedstrijddag. Grote delen van het wedstrijdwater hebben we die dag nog niet bevist, maar als deze net zo rijk zijn als de stukken die we wel hebben bevist, mag je concluderen dat het wedstrijdwater er goed bij ligt.

Inmiddels nu ik dit stuk aan het schrijven ben, is de koude periode ingevallen en temperaturen van -8 koelen het water flink af. Toch heb ik hoop dat dit het het water niet al teveel zal veranderen. Vanaf zaterdag is het weer over met de temperaturen onder nul en hoop ik op een goede vangst en grote vissen.

Er zijn nog enkel plaatsen voor teams beschikbaar. Kijk op de wedstrijdpagina’s om je in te schrijven.

Tot 30 januari aan de Zijldijk.

Danny Sin