16-03-2016 Mooie vissen met traag aas

Roofvissen in Maart blijft een discussie

Wij vissen op roofvis en niet per definitie op snoek. Bij ons is elke roofvis welkom. Wij gaan voorzichtig met alle vissen om en alle vis wordt direct (na meten en foto) gecontroleerd teruggezet. Vandaag gaan we met doodaas “slow trollen”, verse dode voorns en diepvries sardines hangen onder de sleepdobbers. Het is erg koud -2 graden en ijs op- en om de boot, brrrrrrr…

snoek snoeken roofvis baars snoekbaars big game vinnig

Koud kouder koudst

 

Eerst gaan we naar de paaizones, van 7:00 tot 9:30 uur kruisen onze dobbers over de paai stekken. Er gebeurt helemaal niets, geen stootje. De plannen moeten worden gewijzigd.  Als de vissen niet op de paaizones liggen dan zijn ze gewoon op de winterstekken, concluderen wij. Ik wil eens naar de andere kant van de plassen, een stek waar ik vroeger in de winter veel succes had. Danny gaat akkoord en vol gas knallen we het water over. We zijn er, de aasvissen gaan weer overboord en de stek wordt secuur afgevist. Heel langzaam dobberen onze aasvissen over de stek. Na de 2e ronde op deze stek krijg ik een aanbeet, m’n dobber schiet onder en komt direct weer boven, los? en direct weer onder en weer boven, shit weer los…… En weer schiet dezelfde dobber onder, ik wacht nooit met doodaas en sla gelijk aan. Een sterke snoek gaat echt los, erg sterk voor deze tijd van het jaar. Na meerdere runs schept Danny mijn prachtig getekende snoek. Een metersnoek brullen we beide, op de plank blijkt ze 98cm te zijn. Wat een tekening… Super.

 

snoek snoeken roofvis baars snoekbaars big game

Net geen metersnoek, maar een prachtige tekening

 

Eigenlijk vind ik het maar een gewone snoek, in deze tijd van het jaar zijn ze meestal veel dikker en zwanger. Ik ben niet teleurgesteld, maar hoopte stiekem toch op een zwangere big.

Na de gebruikelijke “high five” gingen we verder op deze stek. Het duurt niet lang en Danny zijn aasvis wordt tijdens het binnenhalen bruut gepakt, zijn hengel buigt diep door en hij slaat uit reflex aan, LOS…….. Shit. Shit. Waarschijnlijk was het beter geweest om de spoel heel even open te gooien en niet uit reflex aan te slaan, de grote snoeken zijn nu erg voorzichtig en traag. Ach alles beter dan snoek verdriet. Danny zijn aasvis was aan stukken gescheurd en dit zonder te haken, volgens mij gewoon pech. We bleven nog even hangen, maar deze gemiste snoek rook lont en beet niet nog eens. Een stuk verderop was het mijn dobber die begon met huppelen, en dan stond de dobber weer stil … shit los, dacht ik… en direct daarna schoot hij weer opzij. Ik sloeg aan en hangen! Een moddervette zwangere big kwam vrij snel naar boven. Na een aantal korte runs kon ze voorzichtig geschept worden. Wat een Big, wow… We waren erg onder de indruk van haar postuur, hoog breed, vet en zwanger! Een totaal andere vis dan die eerste snoek van 98cm. Op de plank was ze slechts 92cm. Met deze vis was ik veel blijer dan met die van 98cm.

snoek snoeken roofvis baars snoekbaars big game vinnig

Wat een vetzak, heerlijk

 

Na deze big bleef het rustig. We besloten maar even naar huis te gaan en iets warms te eten.. De kou was inmiddels tot op het bot doorgedrongen. Na een warme maaltijd gingen we weer het water op en hebben we de dag uitgetrold. Dit leverde geen aanbeten meer op. voor deze tijd van het jaar een heerlijke roofvisdag.

Wij zijn van mening dat roofvissen in deze tijd ( tot 1 april) van het jaar kan mits je de gevangen vis met de juiste zorg onthaalt, snel fotografeert en gecontroleerd terugzet.

Klaas Hoogduin