11-10-2013 Twee korte vinnig snoekverslagen

Een korte update van 2 halve snoek dagen. snoek snoeken

 Dag1: 3 oktober Leidens ontzet

Ik als rasechte Leidenaar vier Leidensontzet op 2 oktober en neem dan natuurlijk 3 oktober een vrije dag op.  De laatste jaren gaan wij 3 oktober de plassen op, heerlijk je roes uitvissen op snoek.

 

Eindelijk weer eens snoeken met Danny

Na een beetje te hebben uitgeslapen zit ik rond 10:15 met Danny op het water. We gingen direct naar de herfststek, daar lagen de snoeken vorige week ook. Langzaam trollen ging het vandaag worden, genieten van de omgeving en ondertussen een aantal snoeken scoren. Het liep niet echt, maar uiteindelijk konden we er toch een paar vinden, natuurlijk werd er met Bulldawgs en Shadraps gevist. Zo bleven ze vorige week bijna allemaal hangen, zo schoten de meeste er vandaag af. De eerste die op de Dulldawg bleef hangen was direct een mooie, met 97cm een prima snoek. “Danny wakker worden”!!!!! “Ik ben al aan het vangen”…. Hij had een kater, niet normaal, ik herkende niets van die fanatieke visser .. Totaal murf was hij, hahaha….

snoek snoekbaars vinnig roofvis

Leids Ontzet op z’n best

snoek snoekbaars roofvis vinnig

Kusje

Na deze vangst waren de verwachtingen weer hoog, maar dit viel al snel tegen.. Hierna volgden er bij mij slechts enkele kleinere snoeken. Je weet wel van dat spartel en spring werk, geen beukers in de diepte. Deze werden allemaal op de Super Shadrap gehaakt, stropdasjes noemen wij ze. Je kunt zelf wel raden waarom! Mini snoekjes.

snoek snoekbaars roofvis vinnig

Het beroemde stropdasje

We bleven de stek van vorige week afvissen, het zonnetje kwam door en het was echt genieten.. Maar de snoeken vielen een beetje tegen. Het grote water begon toch weer te trekken, met name het diepste gedeelte van de plas. Ik stelde Danny voor om daar heen te gaan, een talud van 16 naar 2 meter. Daar aangekomen was de wind behoorlijk toegenomen, het talud was nauwelijks te volgen. Op vier meter diepte toch een beuk op m’n Super Shadrap, eindelijk snoek op deze stek. Hier moeten ze zitten die mega snoeken. Na een korte dril kwam er een mooi getekende snoek boven, niet die metersnoek waar ik op hoopte, maar wel een snoek op deze brute (nieuwe) stek. Hier kom ik zeker terug..

Deze vinnige vis zien we hopelijk over een paar jaar terug

Deze vinnige vis zien we hopelijk over een paar jaar terug

snoek snoekbaars roofvis vinnig

Woest water en mooie snoek

De wind bleef toenemen, niet relaxed meer. We besloten de plas te verlaten richting rustiger water. We viste nog even door in de luwte, maar dit leverde niets op. Uiteindelijk had ik toch nog 4 aardige snoeken weten te vangen.. En Danny bleef op de nul staan.. Tja, echt gevist had hij eigenlijk niet…

 

Dag 2, zon en filevaren

Van de herfst is nu weer niets te merken, geen gure wind met regenbuien, nee zon en meer dan 20 graden. Alle dagjes mensen waren weer op het water, om nog een keer hun sloep te laten zien. Wat mij de laatste jaren opvalt is dat er op veel sloepen tegenwoordig ook een hengeltje met kunstaas uitligt. Dat zorgt helaas voor extra hengeldruk. Dan moet ja al helemaal niet gaan nadenken over hoe ze met de vissen omgaan, goed en snel een grote snoek onthaken blijft een kunst. Je kunt ze het niet verbieden, er bestaat geen verplicht hengelsport diploma zoals in Duitsland. Bij het verkrijgen van je jaarvergunning moet je daar de eerste keer een stevige cursus van twee maanden volgen.

Toch die middag even gaan vissen, eerst de brute stek geprobeerd, hierna een sardine en dode voorn langs een talud laten dobberen. Beide acties leverde niets op. Ik wilde toch iets vangen en ben nog even langs m’n herfststek gegaan. Daar was het wat rustiger en kon ik meerdere snoeken vangen. Wederom werd alles op Bulldawgs en Shadraps gevangen. De grootste was 90cm. Een mooie vis die de dag redde.

snoek snoekbaars roofvis vinnig

Toch nog een aardige vis met centebak (uitstekende onderkaak)

Ik was het kunstaas vissen een beetje zat. Ik kijk uit naar de eerste statische (karper methode) doodaas sessie. Lekker in m’n luie stoel wachten op een run. Deze zal 13 oktober gaan plaatsvinden. Binnenkort is er op de site meer te lezen over deze sessie.

 

Klaas Hoogduin.